Oktatás

Emmi: az OECD szerint Magyarország az oktatásban is magas színvonalon teljesített a járvány alatt

A jelentés alapján Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek célzott támogatásokat nyújtottak az oktatás szereplőinek a járvány idején is.

2021.09.17 12:36MTI

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint Magyarország az oktatásban is magas színvonalon teljesített a koronavírus-járvány alatt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

Azt írták, hogy az OECD csütörtökön megjelent oktatási körképéből - amely idén májusig vizsgálja az egyes országok oktatási rendszereinek helyzetét és az előttük álló kihívásokat - kiderült, hogy Magyarország a világ legfejlettebb országaival azonos intézkedéseket hozott az oktatásban a járvány hatásainak mérsékléséért és a lemaradással veszélyeztetett tanulók támogatásáért. Ilyen volt a digitális eszközök és tartalmak biztosítása az oktatáshoz való hozzáférés támogatása céljából, valamint a sérülékeny tanulói csoportok számára biztosított, a felzárkózást segítő pedagógiai támogatás a jelenléti oktatásba történő visszatérés során - tették hozzá.

Ismertették: a jelentés alapján Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek célzott támogatásokat nyújtottak az oktatás szereplőinek a járvány idején is, így például az állam folyamatosan biztosította az ingyenes, illetve kedvezményes gyermekétkeztetést, valamint többletjuttatást nyújtott a hátrányos helyzetű településeken dolgozó pedagógusoknak a lemorzsolódás megelőzéséért végzett munkájukért.

Kiemelték: a jelentés szerint Magyarországon kívül csak 18 ország biztosított célzott oltási programot a pedagógusoknak.

Az OECD a kiadványában megállapította, hogy a járvány miatt gyakorlatilag minden országban nőtt azoknak a 18-24 éves fiataloknak az aránya, akik sem oktatásban, sem képzésben, sem foglalkoztatásban nem vettek részt. Magyarországon azonban az OECD-átlaghoz képest ez lényegesen kisebb mértékű volt: míg ezen fiatalok aránya az OECD országaiban átlagosan 14,4 százalékról 16,1 százalékra nőtt, addig Magyarországon 14,5 százalékról csak 15 százalékra - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.