Kormány

Orbán rendeletben tiltotta meg a ferihegyi sztrájkot

A légi irányítók elvileg már keddtől beszüntették volna a munkát.

2021.07.27 08:35ma.hu

Megjelent a Magyar Közlönyben két, Orbán Viktor által jegyzett kormányrendelet, amely a veszélyhelyzetre hivatkozva gyakorlatilag lehetetlenné teszi a légiforgalmi szolgálatoknál a sztrájkot - írja a 24.hu. Az időzítés nem véletlen, a Magyar Nemzet hétfőn írta meg, hogy már keddtől munkabeszüntetésre készültek a ferihegyi légi irányítók.

Az egyik rendelet szerint a polgári légiforgalmi irányító szolgálat által foglalkoztatott légiforgalmi irányító és körzeti repüléstájékoztató - a polgári légiforgalmi irányító szolgálat utasításai szerint - a munkahelyi képzéssel és továbbképzéssel összefüggő feladatokat köteles ellátni, valamint - ha annak egyéb, jogszabályban foglalt feltételei fennállnak - az e tevékenységhez szükséges jogosultságok gyakorlására feljogosító szakszolgálati engedély fenntartásához szükséges feltételeket teljesíteni.

A másik rendelet a légiközlekedés biztonságának megőrzése és a COVID-elleni védekezéshez elengedhetetlen eszközök zökkenőmentes szállítása érdekében született.

"1. § A sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 3. § (2) bekezdésében meghatározott szervezeteken túl honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nincs helye sztrájknak a honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő hatósága által a honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél."

A kormánylap értesülése szerint határozatlan idejű sztrájkot akart kezdeni az eredménytelen bértárgyalások miatt a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete (CMLISZ), amely a munkát már kedden beszüntette volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.