Egészségügy

Emmi: elkészült a súlyos koponya- és agysérültek ellátásáról szóló egészségügyi szakmai irányelv

Az agysérülés külső erők hatására létrejövő szerkezeti és/vagy működési károsodás.

2021.07.26 12:35MTI

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere utasítására, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) koordinálásával az Egészségügyi Szakmai Kollégium Tagozatai egységes szakmai irányelvet készítettek a súlyos koponyasérültek korszerű ellátására - közölte az Emmi hétfőn az MTI-vel.

Azt írták: a sérültek aktuális osztályozását a traumát követően várható koponyaűri vérzés kialakulásának valószínűsége alapján célszerűbb elvégezni.

Az agysérülés külső erők hatására létrejövő szerkezeti és/vagy működési károsodás. Megnyilvánulhat tudatzavarban, emlékezetkiesésben, mentális állapotváltozásban - ködös állapot, meglassult gondolkodás -, központi idegrendszeri tünetekben - bénulás, beszédzavar, epilepszia -, valamint az agy szerkezeti károsodásában - emelték ki.

Az Emmi tájékoztatása szerint az 1997-2003 között magyarországi felmérések alapján százezer lakosra körülbelül kétezer koponyasérülés jutott, melynek legfeljebb negyede járt kórházi felvétellel.

A 70-80 éves korosztály leggyakrabban eleséssel sérül, míg a fiatalkori sérüléseket elsősorban a közlekedési balesetek, szabadidős tevékenység során jelentkező balesetek okozzák - közölték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.