NMHH

Helytelen korhatár-besorolás miatt kapott bírságot a TV2

A Tények Plusz egyik márciusi epizódját, amely szexualitással kapcsolatos témákat tárgyalt, 16-os korhatár-besorolás helyett csupán 12 éven aluliaknak nem ajánlottként tették közzé.

2021.07.15 17:31MTI

Nem megfelelő korhatár-besorolás miatt 1,75 millió forint büntetést rótt ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa - tájékoztatta az NMHH Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

A bírságot azért szabta ki a testület, mert a Tények Plusz egyik márciusi epizódját, amely szexualitással kapcsolatos témákat tárgyalt, 16-os korhatár-besorolás helyett csupán 12 éven aluliaknak nem ajánlottként tették közzé. Továbbá a 21 és hajnali 5 óra közötti idősáv helyett 18 és 20 óra között sugározták a műsort, amely a 16 éven aluliakra káros hatással lehetett - írták.

Azt is közölték: a tanács figyelmeztette a FIX televízió szolgáltatóját, mert március közepén az ÉPI-TECH Magazin egyik adásában a műsort támogató, építőanyagokat forgalmazó cég bemutatott termékeinek beszerzésére ösztönözte a nézőket.

Ez jogszabályellenes, emellett a termékmegjelenítés tényéről szóló tájékoztatási kötelezettségnek sem tettek eleget - írták.

Ezzel kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy a médiatanács minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Arról is beszámoltak, hogy a körzeti Budapest 100,3 MHz közösségi, továbbá a szintén körzeti Budapest 103,9 MHz és a helyi Pápa 95,7 MHz kereskedelmi jellegű használatára kiírt frekvenciák felhívásaira egy-egy ajánlat érkezett.

A testület elvégezte az alaki vizsgálatokat, és annak alapján hiánypótlásra szólította fel a Roma Rádió Kft.-t, valamint nyilvántartásba vette az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-t, valamint hiánypótlás beküldését követően a Pápai Platán Nonprofit Kft.-t.

Hozzájárult a grémium ahhoz, hogy a Médiahíd Kft. július 23. helyett legkésőbb október 23-áig kezdje meg a Mária Rádió Nyírség nevű, közösségi jellegű médiaszolgáltatást a Nyíregyháza 106,8 MHz körzeti frekvencián.

A tanács véglegesítette a körzeti Budapest 96,4 MHz frekvencia kereskedelmi és a helyi Tapolca 101,8 MHz frekvencia közösségi jellegű használatára irányuló pályázati felhívásokat. Továbbá elfogadta a Szombathely 107,4 MHz, a Zalaegerszeg 92,9 MHz és az Esztergom 92,5 MHz helyi vételkörzetre szóló pályázati felhívások tervezeteit közösségi jellegű használatra - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.