Hetedik nap megpihent

Győr megyei KDNP: javaslat a vasárnapi munkavégzés visszaszorítására

A vasárnapi munkavégzés visszaszorítására nyújtottak be törvényjavaslatot a KDNP Győr-Moson-Sopron megyei országgyűlési képviselői, akik bíznak benne, hogy az Országgyűlés mielőbb napirendjére tűzi javaslatukat.

2009.02.05 15:25MTI

Erről Firtl Mátyás, az ellenzéki párt megyei elnöke beszélt az ellenzéki párt politikusainak csütörtöki, győri sajtótájékoztatóján. Medgyasszay László úgy vélekedett: van esély arra, hogy a Munka törvénykönyve módosítását célzó indítványukat már márciusban tárgyalni kezdje az Országgyűlés.

Lanczendorfer Erzsébet hozzátette: a parlamenti tárgyalás előtt figyelemfelkeltő akciót szerveznek, hogy az ügy társadalmi támogatottságát ezzel is reprezentálják. A képviselő megítélése szerint a családok védelmét szolgáló, emberközpontú intézkedés lenne a parlamenttől az indítvány elfogadása, amelyre - mint rámutatott - jobb- és baloldalról egyaránt van igény. A Munka Törvénykönyvének módosítására vonatkozó javaslatot egy hete öt KDNP-s képviselő - a sajtótájékoztatón megszólaló politikusokon kívül Semjén Zsolt és Harrach Péter - nyújtotta be az Országgyűlésnek.

A javaslat azt tartalmazza, hogy a vasárnapi munkavégzést csak kivételesen, indokolt mértékben és esetben, szűken értelmezve lehet elrendelni. Firtl Mátyás kifejtette: az új szabályozásban kimondanák azt is, hogy a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés esetén a munkavállalót rendes munkabérén felül 50 százalékos bérpótlék, vasárnapi pótlék illeti meg.

Azoknak, akik vasárnap is végezhetnek munkát, havonta legalább egy vasárnapot ki kell adni pihenőnapként
- javasolták indítványukban a KDNP-s politikusok. Medgyasszay László szerint ilyen jellegű, embercentrikus kezdeményezésekkel lehetséges visszaszerezni az ország "elesett állapotában" azt a bizalmi tőkét, amit a politika elveszített.

A KDNP 2007 nyarán kezdett kampányt a szabad vasárnap mellett, ehhez kapcsolódóan adták ki a "Szabad Vasárnap Chartát", amelyhez több civil szervezet, szakszervezet, sőt a Munkáspárt is csatlakozott
- közölte Lanczendorfer Erzsébet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.