Sajtóközlemény

Innovatív kutatási eredmény: drónfelderítés moduláris felépítésű multiszenzor-rendszer segítségével

A GINOP-2.2.1-15-2017-00087 „UAV eszközök felderítésére alkalmas komplex szenzorrendszer kifejlesztése” című kutatás-fejlesztési pályázat fő célja a mini és kisméretű pilótanélküli eszközök, azaz drónok felderítését, mozgási pályáját meghatározni és követni képes, klasszifikációs képességgel bíró, moduláris felépítésű multiszenzor-rendszer kifejlesztése. A négy konzorciumi partner együttműködéséből létrejövő mintarendszer számos elemében prototípusszintű összetevőkből épül fel, amelyek önálló termékként is piacképesek.

Az „UAV eszközök felderítésére alkalmas komplex szenzorrendszer kifejlesztése” című kutatás-fejlesztési pályázati projekt alap- és ipari kutatása az Antenna Hungária Zrt., a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a 4iG Nyrt. kutatóinak, illetve szervezeteinek együttműködésén alapszik. A kifejlesztendő rendszer működése során alkalmas lesz a drón pozíciójának meghatározására, a várható repülési pályájának értelmezésére, klasszifikációjára, azaz típusának meghatározására. A drón felismerésén túl, aktív kommunikációs kapcsolat esetén a rendszer képes lesz meghatározni az eszköz irányítójának pozícióját is.

A tervezett rendszer több érzékelő szenzor szoros együttműködésével valósítja meg a kitűzött kutatási célokat. Minden érzékelő más és más jellegű fizikai információ alapján próbálja a drónokat érzékelni, amit majd egy központi számítógép azonnali adatfeldolgozás után értelmez. Minden szenzor önálló számítógéppel vezérelt, így lehetőség nyílik az adatok lokális feldolgozására és tárolására, valamint a szükséges sávszélesség minimalizálására egyaránt.

A kutatási projekt rádiós iránymérő, radar, látható, infravörös, valamint multispektrális tartományokat érzékelő teleobjektívek és térlátó kamerák, valamint akusztikus iránymérő berendezések működését integrálja egy rendszerbe. A rendszer előnye elsősorban az adatok integrált feldolgozásában és azok intelligens értelmezésében rejlik. A potenciált az jelenti, hogy a szenzorok által gyűjtött nyers adatok, képek, hangminták, radar és rádió iránymérési adatok egy időben érhetőek el, így jó alapot biztosítanak az öntanuló algoritmusok, a mesterséges intelligencia további fejlesztésére, finomítására.

Az integrált adatok vizuális megjelenítéséhez GPS alapú rendszer kerül kifejlesztésre, mely háromdimenziós térképes megjelenítésként akár a nagy távolságban található drónok pontos helyének meghatározására is alkalmas, azon túl, hogy a kamerák képét közvetlenül elérhetővé teszi a felhasználó számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.