Ítélet

Három év két hónap börtönbüntetésre ítélték a csaló debreceni konyhafőnököt

Konyhafőnöki munkakörét kihasználva csalást követett el.

2021.04.08 23:30MTI

A másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék enyhítette annak a férfinak az ítéletét, aki konyhafőnöki munkakörét kihasználva csalást követett el: a törvényszék a cselekményt kétrendbeli csalásról átminősítette egyrendbeli csalásra, a 4 év börtönbüntetés helyett 3 év 2 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetést szabott ki a férfival szemben - közölte a bíróság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

A sértettnek okozott kár erejéig a bíróság a vádlott vagyonára több mint 12,5 millió forint vagyonelkobzást rendelt el - jelezte Dobó Dénes.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2014 januárjától egy kft. alkalmazásában állt mint konyhafőnök. A munkaszerződés alapján a férfi három debreceni étteremben is dolgozhatott, s a feladatai közé tartozott az árubeszerzés, tárolás és az áruk rendeltetésszerű felhasználása.

A vádlott munkaviszonya 2015 márciusában megszűnt, azonban ezt követően 2016. augusztus 3-ig a beszállító cég előtt azt a látszatot keltette, hogy továbbra is ő az étterem séfje. Ez idő alatt a vendéglátóhely nevében, annak pecsétjével ellátott szállítólevélen adta le a megrendeléseket, de az árut már rendszeres haszonszerzésre törekedve maga szállította el a beszállító cég telephelyéről, és azzal sajátjaként rendelkezett.

Ezen időszak alatt a férfi összesen 48-szor adott le rendelést, az általa elvitt áru értéke meghaladta a 12 millió forintot. A számlák nagy részét - csaknem 9,5 millió forintot - a vádlott volt munkáltatója folyamatosan kifizette a beszállító cégnek, a beszállítót mintegy 3 millió forint kár érte.

Hutkai Mariann, a büntetőtanács elnöke indokolásában hangsúlyozta, hogy az ítéletet azért enyhítették, mert a bűncselekményt átminősítették kétrendbeli csalásról egyrendbelire, ezzel pedig a büntetési tétel is lényegesen csökkent. Emellett a bíróság enyhítő körülményként értékelte az időmúlást és a vádlott egészségi állapotát is - közölte a törvényszéki szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.