Koronavírus-járvány

Rosszul lett egy nő a koronavírus-teszt alatt, a Semmelweis Egyetem önkéntesei élesztették újra

A Semmelweis Egyetem önkénteseinek kellett újraéleszteniük azt a középkorú rimóci nőt, aki egy PCR-teszt elvégzése közben lett rosszul.

2021.03.26 12:18ma.hu

Az egyetem két tanulója - Pál Kinga Ágnes, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) harmadéves és Kiss Karolina Aida, az Egészségtudományi Kar (ETK) elsőéves hallgatója - az Országos Mentőszolgálat által szervezett országos szűrésben vett részt önkéntesként, amelynek keretében a Nógrád megyei Rimócon is teszteket végeztek.

Az egyik alkalommal viszont a minta levétele előtt közvetlenül a tesztalany, egy középkorú nő rosszul lett és elvesztette az eszméletét. A hallgatók azonnal értesítették a mentőket és mellkompresszióval megkezdték a nő újraélesztését, amelyet a mentőegység kiérkezéséig végeztek - adta hírül az egyetem. Pál Kinga Ágnes az esetről adott nyilatkozatában kiemelte: az ő esetük is az bizonyította be, hogy a sikeres újraélesztés elsősorban a gyors cselekvésen múlik.

"A legmélyebb nyomot annak a megtapasztalása hagyta bennem, hogy milyen éles a határ élet és halál között. Felemelő érzés, hogy jókor voltunk jó helyen, és tudtunk segíteni a hölgynek a mentők kiérkezéséig" - mondta a másik hallgató, Kiss Karolina Aida, aki - társa iránymutatása alapján - életében először végzett újraélesztést.

A Semmelweis Egyetem hallgatói közül az elmúlt egy évben több mint 6500-an vettek részt tanulmányaik mellett a járvány elleni védekezésben, kezdetben az egyetem, majd az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szűréseit segítve, a kormányhivatal által koordinált kirendelések keretében, a betegágyak mellett dolgozva.

A Semmelweis Egyetem hallgatói közül az elmúlt egy évben több mint 6500-an vettek részt tanulmányaik mellett a járvány elleni védekezésben, kezdetben az egyetem, majd az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szűréseit segítve, a kormányhivatal által koordinált kirendelések keretében, a betegágyak mellett dolgozva. Most, a harmadik hullám során közzétett felhívásra több mint 700 hallgató jelentkezett az egyetemi klinikákon való önkéntes munkavégzésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.