Politika

Megszavazták az alapszabálymódosítást, a Fidesz kilép a Néppárt frakciójából

Az Európai Néppárt elfogadta azt a módosítást, amely lehetővé tette a fideszesek tagságának felfüggesztését. Ők ezt nem várják meg.

2021.03.03 11:42ma.hu

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) csoportja megszavazta a frakció alapszabályát módosító tervezetet - közölte Pedro Lopez de Pablo, az EPP EP-frakciójának alelnöke szerdán a Twitteren. A módosítás többek között lehetővé teszi az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján, a pártcsalád alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén.

A 148 támogató, 28 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett elfogadott alapszabály lehetővé teszi egész delegációk kizárását és tagságuk felfüggesztését, amíg korábban ezekre csak adott képviselő esetében volt lehetőség. A szöveg megtartotta azt a szabályt, amely a kizárásról szóló döntéshez kétharmados többség meglétét írja elő.

A módosított működési szabályzat szerint egy tag vagy egy teljes képviselőcsoport jogainak ideiglenes, meghatározott idejű felfüggesztésének elfogadásához szintén kétharmados többség szükséges. A szöveg szerint az Európai Néppártban felfüggesztett pártok tagságát automatikusan szavazásra kell bocsátani az EP-csoportban is. Ebben a kivételes esetben az egyszerű többség is elegendő a felfüggesztéshez.

Mind a kizárást, mind pedig a tagság ideiglenes felfüggesztését a frakció elnöksége, vagy a frakció tagságának 15 százalékát adó képviselők kezdeményezhetnék, feltéve, hogy utóbbiak legalább négy nemzeti delegációból származnak - szerepel a szövegben.

Az EPP EP-frakció elnöksége január közepén hozott létre öttagú munkacsoportot annak megvizsgálására, miként lehetséges a frakció működési szabályzatának módosítása. A munkacsoport öt tagja között Othmar Karas, Esther de Lange, Paulo Rangel, Jan Olbrycht és Esteban Gonzalez Pons foglalt helyet.

A kormánypárt eközben megerősítette: a Fidesz ma elhagyja az EPP európai parlamenti frakcióját. Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben úgy fogalmaztak: jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezték a tárgyalások során, azonban a néppárti frakció alapszabálya módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ. Ennek következtében, az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.

Már a Twitterre is kikerült az a levél, amit Orbán Viktor Manfred Webernek küldött, ez lényegileg megegyezik a fideszes politikusok közleményével:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.