Koronavírus-járvány

Meghalt 103 beteg, 1628-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Az aktív fertőzöttek száma 81 976.

2021.02.23 10:05MTI

Meghalt 103, többségében olyan idős, krónikus beteg, akinek pozitív volt a koronavírus-tesztje, és újabb 1628 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu kedden.

A kormányzati portálon azt írták: 407 274-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 14 450-re emelkedett, a gyógyultak száma 310 848.

Az aktív fertőzöttek száma 81 976. Kórházban 4582 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 26 549-en vannak, a mintavételek száma 3 528 862-re nőtt.

Közölték: eddig 457 096 embert oltottak be, közülük 205 720-an már a második oltást is megkapták. Tart a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer-vakcinával) és a háziorvosoknál (Sinopharm-vakcinával). A háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával). Újabb orosz vakcinaszállítmány érkezett, kedden Pfizer-szállítmány is várható, a kínai vakcinát pedig kedd reggel megkezdték kiszállítani a háziorvosokhoz.

Kiemelték, hogy az elmúlt napokban Európa több országához hasonlóan Magyarországon is nőtt az új fertőzöttek, a kórházi betegek száma, ez a harmadik hullám jeleit mutatja. A brit vírusmutáns egész Európában gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. A védelmi intézkedések betartása ezért továbbra is fontos. A kormány szerint a korlátozások feloldására csak fokozatosan és felelősen van lehetőség, de az emberek véleményét is kikérik az online konzultáción, amely már elindult.

Kitértek arra is: az Országgyűlés hétfőn elfogadta koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását. Ezzel az Országgyűlés megteremtette a kormány számára a jogi lehetőséget a további hatékony védekezéshez, a magyar emberek életének és egészségének megvédéséhez, valamint a gazdasági károk mérsékléséhez és a munkahelyek megőrzéséhez - tették hozzá.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötött le a kormány több tízmilliárd forint értékben. Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés oltóanyag érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz azért, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez - írták. A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm-oltóanyag érkezik a következő négy hónapban. Az első, 550 ezer adag vakcinát tartalmazó kínai szállítmány múlt kedden megérkezett Magyarországra. Oroszországból pedig egymillió ember oltására elég Szputnyik vakcina várható három hónap alatt, ebből hétfő este újabb 100 ezer ember oltására elegendő adag érkezett.

"Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és amelyet már több országban is alkalmaznak" - hangsúlyozták.

Hozzátették, a védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra már több mint kétmillióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, ez alól csak igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatos szabályok is érvényesek, azzal, hogy a 10 ezer lakosúnál nagyobb települések egyes közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység alatt, valamint parkokban, zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van.

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele céljából tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket, korcsolyapályákat.

Magán- és családi rendezvények (például születésnap) - nem számítva a 14 év alattiakat - maximum 10 ember részvételével tarthatók meg. Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek. Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig.

A közösségi közlekedést díjmentesen használhatják az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

A fertőzés közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik: mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (76 075) és Pest megyében (51 444) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (23 164), Hajdú-Bihar (22 769) és Győr-Moson-Sopron megye (22 694). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (9117).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.