Diplomácia

Szijjártó felavatta Magyarország új konzuli képviseletét Durresben

Magyarország és Albánia együttműködése a barátságon és a kölcsönös tiszteleten alapszik, és a képviselet megnyitásával tovább erősödtek a kétoldalú kapcsolatok.

2021.02.12 16:41MTI

A külgazdasági és külügyminiszter péntek délután felavatta Magyarország új konzuli képviseletét az albániai Durresben.

A ceremónián Szijjártó Péter elmondta, hogy mindig örömteli, amikor Magyarország új képviseletet nyithat külföldön. Rámutatott, ebben a mostani nehéz időszakban nem kell hosszan érvelnie amellett, hogy miért is jó, ha az ország jelen van a világ minden létező pontján.

"Tavaly Magyarország történetének legnagyobb hazatérési akcióját kellett levezényelni (...) Ha nem lettünk volna jelen a világ oly sok pontján, ezt a műveletet sem tudtuk volna végrehajtani" - jelentette ki.

Hozzátette, bárhol is járnak magyarok a világon, tudhatják, hogy ha bajba kerülnek, a magyar konzulátusok és nagykövetségek segítségére számíthatnak, a képviseleti hálózat további bővítése ezért folyamatosan feladata a magyar külpolitikának.

A miniszter leszögezte: Magyarország és Albánia együttműködése a barátságon és a kölcsönös tiszteleten alapszik, és a képviselet megnyitásával tovább erősödtek a kétoldalú kapcsolatok.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a magyar külpolitika egyik fókusza a Nyugat-Balkán, Magyarországnak nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdeke is, hogy minél jobban menjenek a dolgok ebben a térségben.

"Ezért támogatjuk Albánia európai uniós integrációs törekvéseit, valamint támogatjuk a magyar vállalatok minél nagyobb szerepvállalását és jelenlétét az albán piacon" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.