Bűnügy

Vádat emeltek a magyar kriminalisztika legnagyobb kábítószerfogása ügyében

Az ügyészség a távollevő vádlottra életfogytig, letartóztatásban levő 49 éves társára határozott ideig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozza.

2021.01.28 11:12MTI

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség a magyar kriminalisztika történetének eddigi legnagyobb kábítószerfogása ügyében - tájékoztatta a szervezet vezetője csütörtökön az MTI-t.

Ibolya Tibor ismertette: egy 57 éves, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt többszörösen büntetett, magyar-török kettős állampolgárságú férfi 2019. áprilisi szabadulása után azonnal újabb drogszállítmányok Magyarországra hozatalát kezdte szervezni.

Összeismerkedett egy 49 éves, kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó magyar férfival, aki vállalta, hogy a cége nevében Törökországból, Szlovénián keresztül Magyarországra heroint fog csempészni. Azért, hogy tettüket leplezzék, a bűntársak beszereztek egy fóliatekercselő gépet és béreltek egy raktárt. A kábítószert külföldön fóliatekercsekben kialakított rejtekhelyekbe tették.

A 49 éves férfi a cégével 2019 szeptemberében 730 kilogramm - a feketepiacon több mint 17 milliárd forintot érő - heroint tartalmazó fóliatekercs-szállítmányt rendelt meg, a drogot azonban Szlovéniában felfedezték.

A szlovén hatóság a konténerből 661 kilogramm kábítószert lefoglalt, majd a szállítmányt tovább engedte, miután az Europolon keresztül tájékoztatta az esetről a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát.

A titokban megfigyelt, ellenőrzött szállítmány Budapestre, egy X. kerületi raktárba november 5-én érkezett meg, de már nem kerülhetett feketepiaci forgalomba. A Terrorelhárítási Központ professzionális műveleti egysége és a Készenléti Rendőrség bevetési rendőrei ugyanis rajtaütöttek a 49 éves férfin, a kábítószert pedig lefoglalták.

A művelet a Fővárosi Főügyészség és a szlovén Koperi Ügyészség együttműködésével, az Eurojust (az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége) nemzeti szekcióinak gyors és hatékony segítségével valósult meg - ismertette a főügyész.

A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozásának lezárulta után a főügyészség a héten vádat emelt a két férfi ellen - a magyar-török állampolgárral szemben távollétében - jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt a Fővárosi Törvényszéken.

Ibolya Tibor ismertette: az ügyészség a távollevő vádlottra életfogytig, letartóztatásban levő 49 éves társára határozott ideig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.