Koronavírus-járvány

OGYÉI: megfelelő körültekintéssel lehet használni az orosz vakcinát - videó

Min minden vakcina esetében, úgy a Szputnyik V-nél is, az oltóanyag alkalmazási előírásában maguk a gyártók intenek óvatosságra bizonyos betegségekkel kapcsolatban.

2021.01.27 09:30ma.hu

Az OGYÉI nem erősítette meg a Telex és a 444 korábbi értesülését, miszerint külső szakértőket kértek fel a Szputnyik V értékelésére, és azok nem javasolták a vakcina használatát.

A vakcina engedélyezése a nemzetközi normáknak megfelelően történt - válaszolta az RTL kérdésére az OGYÉI.

A vakcina gyártójának intelmeivel kapcsolatban úgy fogalmaztak: minden vakcina esetében, a Szputnyik V vakcina esetében is, az oltóanyag alkalmazási előírásában maguk a gyártók intenek óvatosságra bizonyos betegségekkel kapcsolatban, ezekben az esetekben is alkalmazható a vakcina megfelelő körültekintéssel és odafigyelés mellett.

A Szputnyik V vakcinát jelenleg a Nemzeti Népegészségügyi Intézet szakértői vizsgálják - tették hozzá.

Rusvai Miklós virológus ugyanakkor a híradónak kifejtette, ő is úgy tudja, hogy az értesülés helytálló; de ennek nem az a háttere, hogy ártalmas lenne a vakcina, itt elsősorban a hatékonysággal kapcsolatban vannak kételyek.

A Népszava viszont arról írt, hogy a Szputnyik V-öt vizsgáló külső szakértők azt is kifogásolták, hogy a klinikai vizsgálatban nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet.

A kisebb mennyiségű készítmény és a tömegtermelés során előállított vakcina nem teljesen egyezik a dokumentációk szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.