Koronavírus-járvány

Meghalt 118 beteg, 1926-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Kórházban 4689 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 344-en vannak lélegeztetőgépen.

2021.01.14 09:01MTI

Meghalt 118 olyan, többségében idős, krónikus beteg, akiknek volt pozitív Covid-tesztjük, valamint újabb 1926 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

A kormányzati portálon azt írták: 347 636-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 11 066-ra emelkedett.

A gyógyultak száma 220 304, az aktív fertőzötteké 116 266. Kórházban 4689 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 344-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 25 646-an vannak, a mintavételek száma 2 898 998-ra nőtt.

Kiemelték: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, és december 26. óta tart az egészségügyi dolgozók oltása. A Pfizer-BioNTech-vakcinából kedden a negyedik szállítmány, 81 tálca oltóanyag érkezett, amely újabb 47 385 ember oltását teszi lehetővé. Továbbá megérkezett az első Moderna-vakcinaszállítmány is, 3600 ember oltására elengedő, 7200 adag oltóanyaggal.

A kedden érkezett oltóanyagokkal az egészségügyi dolgozók, és az idősotthonok lakóinak, dolgozóinak oltása folytatódik. A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállítják ki - írták.

Közölték: szerda estig 96 101-en kaptak oltást, többségében egészségügyi dolgozók, de mintegy hétezer idősotthonban lakó és dolgozó is szerepel közöttük.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás az egészségügyben, az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további csoportoknál, azt követően pedig megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton eddig több mint egymillióan regisztráltak - tették hozzá.

Kiemelten fontosnak nevezték az idősek és a krónikus betegek védelmét. Az időseket is arra kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. Felhívták a figyelmet arra, hogy a kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

Magán- és családi - például születésnapi - rendezvények maximum 10 ember részvételével tarthatók, de a létszámba a 14 év alattiak nem számítanak bele.

Este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben.

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést.

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatban eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendég ott csak az étel elvitele céljából tartózkodhat. A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket fogadhatnak.

Minden rendezvény - köztük a kulturális események - megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket, korcsolyapályákat. Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek, esküvők pedig csak lakodalom nélkül tarthatók meg. A közterületi parkolás ingyenes.

A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni. A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

"Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon" - írták. Ahhoz, hogy a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, a halasztható műtéteket felfüggesztették, az ellátásba bevont kórházak és koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak számát bővítették.

A vírus közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is mindenkitől azt kérik: kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Az egészségügyi védekezés részeként az ingyenes influenza elleni oltások beadása is tart. Az influenza elleni védőoltással folyamatosan ellátják a háziorvosi praxisokat.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik - közölték.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (65 206) és Pest megyében (43 298) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Hajdú-Bihar (19 800), Győr-Moson-Sopron (19 740) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (19 433). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (7325).

Forrás: koronavirus.gov.hu


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.