'Minél nagyobb, annál jobb'

Orbán Viktorról és a hazugság művészetéről ír a New York Times

A lap "A hazugság művészete? Minél nagyobb, annál jobb" címmel adott közre egy cikket vasárnap, amelyben olyan országokról írnak, mint Magyarország, Lengyelország, Törökország vagy éppen a Fülöp-szigetek.

2021.01.11 16:17ma.hu

A lap abból indul ki, hogy a megtévesztésre való készség, sőt lelkesedés az elmúlt években a politika mozgatórugójává vált az egész világon, például az említett országokban - írja az Index.

A politikusok közül ezt testesíti meg Janez Jan±a szlovén miniszterelnök, ami pedig Orbán Viktort illeti, a NYT szerint a "nagyobb és maróbb hazugságok" átalakítják a valóságot, és ezeket rendkívüli lelkesedéssel fogadják Magyarországon. Szerintük ezeknek a hazugságoknak az egyike az az orbáni ferdítés, hogy Soros György azzal akarja aláásni az ország szuverenitását, hogy bevándorlókat telepítene Magyarországra, a magyar embereket menekültekkel pótolná, amely megszüntetné a nemzeti értékeket.

A NYT megszólaltatja Krekó Pétert, a Political Capital vezetőjét is, aki úgy látja, hogy a közélet történéseit a jó és a rossz harcaként mutatják be, amellyel a törzsi gondolkodásmódot erősítik.

"A törzsi politika művészete az, hogy alakítja a valóságot. A hazugságok igazsággá válnak, és mindent egyszerű szavakkal magyaráznak. Ennek következménye pedig, hogy a politikai küzdelmek a jó és a rossz közötti háborúvá válnak, amely feltétel nélküli támogatást igényel a törzs vezetőjének. Ha a saját táborod ellen beszélsz, elárulod, és kizárnak a törzsből" - magyarázta Krekó Péter, hozzáfűzve, hogy szerinte ez nagyon veszélyes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.