Koronavírus-járvány

Nagyon nem jó, ha így adják be a védőoltást!

A felkar közepébe kapott oltás során az orvos a csonthártyát is megsértheti, illetve akár zsírszövetbe is kerülhet a vakcina, ami azzal is járhat, hogy teljesen hatástalan is lesz!

2021.01.08 03:30ma.hu

Dr. Novák Hunor a Facebookon hívta fel kollégái figyelmét arra, hogyan NE adják be a védőoltásokat. Ő jelezte egyébként korábban is, hogy Orbán Viktornak sem megfelelően adták be az influenza elleni oltást.

"Egy hazai COVID-centrum tette közzé oldalán a jobboldalon lévő fotót, amit tanító jelleggel teszek közzé, mert fontos erről beszélni, ebből tanulni. Tartottam előadást a téves gyakorlatokról már orvosi konferencián, de nyilván nem lehet mindenkihez eljutni ott, ezért itt is igyekszem folytatni a tájékoztatást: Facebook oldalam tudományos célokat is szolgál, sok orvos és nővér kolléga követi írásaimat, ezért most elsősorban hozzájuk szólok" - hívta fel a szakma figyelmét az orvos.

Mint írta, ha a felkar közepébe adják az oltást, azzal a csonthártyát is könnyen megsérthetik, illetve akár zsírszövetbe is kerülhet, ami azzal is járhat, hogy a beadott védőoltás teljesen hatástalan is lesz!

"A kép baloldalán látható, hova kellene a "deltaizomba" beadni a védőoltást, ami nem a felkar középső részén található" - szögezte le.

Gyakori hiba, hogy a bőrt összecsípik: izomba adott oltásnál valójában szétlapítani kell a bőrt és merőlegesen beszúrni az oltást, hogy a tű vége ne a zsírszövetben, hanem az izomban végződjön!

"Nem hibázni szégyen. Hanem az, ha nem akarunk tanulni, fejlődni, jobban csinálni!"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.