Belpol

MSZP: az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordult a tb-törvény ügyében

A törvénymódosítás egyszerre sérti az emberi méltóság és a szolidaritás elvét.

2020.12.29 03:30MTI

Az ellenzék utólagos normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól az idén nyáron hatályba lépett társadalombiztosítási törvénymódosítás ügyében, mivel azt embertelennek és igazságtalannak tartja - mondta Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő hétfőn, a Facebookon online közvetített sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus kiemelte, a kormány kezdeményezésére tavaly elfogadott változtatás lehetővé teszi, hogy "kiszámlázzák" a sürgősségi egészségügyi ellátást azoknak, akik hat hónapon keresztül nem tudják fizetni társadalombiztosítási járulékukat.

Korózs Lajos aláhúzta, a törvénymódosítás egyszerre sérti az emberi méltóság és a szolidaritás elvét, valamint a szociális biztonsághoz és az egészségügyi ellátáshoz való jogot, s így ellentétes az alaptörvény több pontjával, az Alkotmánybíróság korábbi döntéseivel, valamint számos nemzetközi szerződéssel.

A kormány ezen lépésével emberek százai, ezrei kerülnek életveszélybe - fogalmazott a képviselő, aki szociáldemokrata politikusként elfogadhatatlannak nevezte, hogy az állam csak annak segít, aki meg tudja fizetni a szolgáltatásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.