Állatok

Sertéspestisben pusztult el a miskolci állatkert vaddisznója

A betegséget valószínűleg a környező erdőkből betévedő állatok (róka, holló) hurcolhatták be a vaddisznóállományba.

2020.12.28 17:34ma.hu

December hó folyamán elpusztult a miskolci állatkert egyik vaddisznója. Az ilyenkor minden esetben elrendelt állat-egészségügyi vizsgálat megállapította, hogy az állat afrikai sertéspestisben pusztult el - írja az állatkert közleménye.

A betegséget valószínűleg a környező erdőkből betévedő állatok (róka, holló) hurcolhatták be a vaddisznóállományba.

Az afrikai sertéspestis gyógyíthatatlan, az állat pusztulásával végződő betegség. A fertőzés továbbterjedése megakadályozásának egyetlen módja az egyedek lealtatása és a szigorú fertőtlenítés.

Az állatkert Tanyaházában tartott mangalicák és törpesertések egészségesek, de a járványügyi szabályok miatt lealtatásuk szükséges.

Ezt követően, a teljes körű fertőtlenítés és a járványügyi várakozási idő lejárta után, az afrikai sertéspestisre vonatkozó országos előírások betartásával az állatállomány pótlásra kerül.

Az afrikai sertéspestis sem az emberre, sem más állatfajokra nem veszélyes.

A címlapfotó illusztráció.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.