Koronavírus-járvány

Sokkal kevesebbszer kellene intubálni a pácienseket, többen élnék túl a koronavírust

A világ vezető orvostudományi szaklapja szerint sem szabad egyből lélegeztetőgépre tenni a koronavírusos betegeket.

2020.12.09 21:26ma.hu

Mint ahogyan arról a ma.hu az elsők között beszámolt, Dr. Novák Hunor interjút készített egy szaktekintéllyel, amelyből kiderült, hogy hazánkban van olyan kórház, ahol még egy COVID-os beteget sem tudtak levenni a lélegezetőgépről (extubálni), mert meghaltak, de összességében is 80-100%-os a lélegeztetőgépre tett koronavírusosok halálozása több hazai intenzív osztályon. Sajnos a legjobb adat a 78%-os a mortalitás, azaz a COVID miatt invazívan lélegeztetett betegek csak 22%-a éli túl. 

Ez azt jelenti, hogy szembe kell menni a korábban jónak gondolt stratégiával, vissza kell szorítani a lélegeztetőgépek használatát.

A professzor leszögezte, hogy a lélegeztetőgép helyett más módszereket kellene alkalmazni.

A sok támadást kapott interjú után Dr. Novák Hunor leszögezte, hogy az általa megkérdezett hazai szaktekintély szavai egybecsengenek a világ vezető orvostudományi szaklapjának, az Uptodate.com javaslataival. Nem javasolják az akut légzési elégtelenségben a lélegeztetőgép használatát, hanem első körben ún. noninvazív légzéstámogatás javasolt (magas áramlású oxigén adása, esetleg maszk vagy speciális búra). Ezek mellett a beteg hasra fordítását javasolják. Ha ezek sikertelenek, romlik a beteg állapota, akkor viszont nem szabad  sokáig halogatni, intubálni és valóban gépre kell rakni.

Tehát a lényeg: "Sokkal kevesebbszer kellene intubálni a pácienseket, mint ahogy most csináljuk. Angliában az első hullámhoz képest az ICNARC adatai alapján a második hullámban most  fele annyi (!!!) pácienst intubálnak az első 24 órában, a halálozás pedig a felére csökkent (!) , pedig ugyanolyan súlyosságú (!) légzési elégtelenségekkel találkoznak!" - írta az orvos a Facebookon.

Sőt, közben dr. Lovas András aneszteziológus is írt egy cikket arról, hogy minél kevesebb beteget intubáltak, annál kevesebb páciens halt meg. Az erről szóló posztot a cikk alján találják.

dr. Lovas András aneszteziológus: Minél kevesebb beteget intubáltak, annál kevesebb páciens halt meg

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.