Koronavírus

Meghalt 135 beteg, 6393-mal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Kórházban 7591 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 647-en vannak lélegeztetőgépen.

2020.11.27 09:37MTI

Meghalt 135 olyan, többségében idős, krónikus beteg, akiknek volt pozitív Covid-tesztjük, valamint újabb 6393 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

A kormányzati portálon azt írták: 198 440-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 4364-re emelkedett, a gyógyultak száma 52 126. Az igazolt fertőzöttek számában összesítve megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozóknál végzett célzott, csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható - tudatták.

Az aktív fertőzöttek száma 141 950. Az aktív fertőzöttek 21 százaléka, az elhunytak 24 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti.

Kórházban 7591 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 647-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 49 549-en vannak, a mintavételek száma 1 601 203-ra emelkedett.

Kiemelték: egész Európában exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések - írták. Hozzátették: a kormány szerdai ülésén értékelte a járványügyi helyzetet, amelyről a csütörtöki kormányinfón számolnak be.

Kedden újabb intézkedés lépett életbe: a kormány elfogadta az Idősek Tanácsa javaslatát, így hétköznapokon 9-11, hétvégén 8-10 óra között csak 65 év felettiek léphetnek be az üzletekbe, de az idősek más időpontban is vásárolhatnak.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.

Hozzátették: a katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és 93 kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

Elkezdődött az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként.

A kereskedelmi célú P+R parkoló, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. Ezt az üzemeltető köteles lehetővé tenni.

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, amely alól például az igazoltan munkába járók mentesülnek. A rendőrség a tilalom megszegése miatt eddig 6786 esetben intézkedett - ismertették.

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva, majd a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások - például fodrász, masszőr, személyi edző - a szokott rendben működhetnek, a kijárási tilalom szabályainak betartása mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatos eddigi szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezernél több lakosú települések egyes közterületein is kötelező a maszkviselés. A területek kijelölése a polgármesterek feladata. Sporttevékenység közben, a parkokban, zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele miatt tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény tilos, ideértve a kulturális eseményeket és a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve a fitnesztermeket, a fedett uszodákat, a múzeumokat, a könyvtárakat, a mozikat, az állatkerteket, a korcsolyapályákat.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át - írták.

Közölték: az operatív törzs jelenleg 386 óvodai csoportban, 221 óvodában és 121 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 634 osztályban és 63 iskolában pedig digitális tanrendet.

Magán- és családi rendezvények legfeljebb tíz ember részvételével tarthatók meg. Temetésen legfeljebb ötvenen vehetnek részt. Esküvők lakodalom nélkül rendezhetők meg, de azokon is csak meghatározott emberek vehetnek részt.

Hangsúlyozták, hogy Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. Ahhoz, hogy a növekvő betegszámmal a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedéseket rendeltek el: a halasztható műtéteket felfüggesztették, bővült az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak száma.

Kitértek arra is: a kormány "több fronton" is tárgyal a koronavírus elleni vakcináról, hogy a magyar emberek mielőbb hozzájuthassanak az oltóanyaghoz. Már megérkezett az orosz oltóanyag mintája Budapestre, és kezdődik az oltóanyag teljes dokumentációjának átfogó elemző vizsgálata is. A kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal és beszerzi azokat, eddig 12 millió adag oltóanyagot kötött le - írták.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme - hangsúlyozták. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (44 276) és Pest megyében (25 964) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (13 065), Borsod-Abaúj-Zemplén (11 677) és Hajdú-Bihar megye (10 405). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (2818).

Forrás: koronavirus.gov.hu


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.