Ellenőrzés

Elborzasztó körülmények egy sütőipari üzemben - videó

A sütőüzem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették az általános szennyezettség, továbbá a jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.

2020.11.25 08:06Ma.hu

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságokat - többek között penészes helyiségeket, eszközöket - tártak fel egy Csongrád-Csanád megyei sütőipari üzemben (Csongrádi Kenyérgyár) november közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A sütőüzem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették az általános szennyezettség, továbbá a jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.

Egy november közepén végzett ellenőrzés során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságokat tártak fel a Nébih ellenőrei az egyik Csongrád-Csanád megyei sütőipari üzemben. Az üzem termelőterének és összes raktárhelyiségének falát, mennyezetét, csempeburkolatát, továbbá a berendezések nagy részét és a tárolásra használt műanyag edényeket feketepenész lepte be. A falakat pókháló és piszok borította, a padozat és a munkaasztalok ragacsosak, szennyezettek voltak.

Az üzemi helyiségekben élelmiszeripari használatra alkalmatlan, rosszul takarítható, kopott és törött munkaasztalokat, kiselejtezett íróasztalt használtak. A termelőtérben tárolt nyitott, jelöletlen lisztes zsákokban rovarokat találtak az ellenőrök, míg a falakról pókháló hullott a nyitott, lisztes csészékbe. Közvetlenül a padozaton is tároltak alapanyagokat, és a hatóság szakemberei rágcsáló jelenlétét is észlelték az ellenőrzés során.

A vizsgálat időpontjában a dolgozók nem viseltek munkaruhát és hajhálót, továbbá érvényes egészségügyi könyvüket sem tudták bemutatni.

Az ellenőrzés során megközelítőleg 600 kg, nem nyomon követhető, lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból a Nébih ellenőrei, azok forgalomba hozatalát, felhasználását megtiltották, valamint elrendelték az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését. Az élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok következtében az üzem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek.

A sütőüzem kizárólag az élelmiszerbiztonsági hiányosságok maradéktalan kijavítását követően folytathatja tevékenységét, amelynek - ismételt helyszíni ellenőrzésen alapuló - engedélyezése folyamatban van.

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.