Ellátás

Főpolgármesteri Hivatal: elindult a főváros CT-, MR-programja

Cserébe kapták.

2020.11.22 21:30MTI

Elindult a főváros CT-, MR-programja, amitől rövidebb várólistát és gyorsabb diagnózist várnak - közölte a Főpolgármesteri Hivatal vasárnap az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek, hogy a főváros és a kormány korábban megállapodott abban, hogy megépülhet az atlétikai stadion, amelyért cserébe a főváros öt év alatt 50 milliárd forintot kap egészségügyi fejlesztésekre a központi költségvetésből.

Ennek részeként érkezett meg a Fővárosi Önkormányzat számlájára az aktuális kétmilliárd forintos támogatás, amelyet a főváros egyből a diagnosztikai vizsgálatok számának növelésére, és ezzel együtt a budapesti daganatos betegséggel beutalt betegek várólistájának csökkentésére költ - írták

A kétmilliárd forintból 31 770 CT és 9846 MR-vizsgálatot vásárol a Fővárosi Önkormányzat. Ez az előző évhez képest az onkológia iránydiagnózissal végzett CT-vizsgálatok 88 százalékos bővülését és az MR-vizsgálatok 62 százalékos bővülését jelenti.

Emellett életbe lép a daganatjá gyanúval beutalt betegek esetében a 7+3 napos szabály, vagyis az, hogy 7 napon belül a vizsgálatot elvégzik és további 3 nap alatt a felvétel leletezése is megtörténik - emelték ki.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint az Eurostat adatai alapján Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések aránya az Európai Unió tagállamaiban. A daganatos betegségek jelentik a második leggyakoribb halálokot Magyarországon.

Hangsúlyozták: minden negyedik haláleset megelőzhető vagy kezelhető lenne az országban. 2019-ben Budapesten 21 ezren haltak meg és ebből 5488 volt a daganatos halálozás - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.