Gazdaság

ÁSZ: a 2019-es költségvetés végrehajtása megfelelt az előírásoknak

A zárszámadási törvényjavaslatot a Pénzügyminisztérium a jogszabályi előírások szerinti szerkezetben készítette el.

2020.11.17 14:30MTI

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapította, hogy a 2019-es költségvetés végrehajtása megfelelt a vonatkozó törvényeknek és előírásoknak - közölte a számvevőszék a honlapján kedden a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadási törvény parlamenti elfogadása alkalmából.

A honlapon az ÁSZ kifejtette: a zárszámadási törvényjavaslatot a Pénzügyminisztérium a jogszabályi előírások szerinti szerkezetben készítette el. A 2019. évi zárszámadási törvényjavaslatban szereplő teljesített bevételi és kiadási adatok megbízhatóak és megalapozottak.

A parlament kedden fogadta el a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásáról szóló előterjesztést.

Az ÁSZ a zárszámadási jelentéshez kapcsolódó makrogazdasági elemzésében korábban kiemelte: 2019-ben folytatódott a költségvetési stabilizációnak és a gazdaság dinamizálásának a több év óta tartó folyamata. Ezek a folyamatok a Covid-19 világjárvány hatására 2020-ban megtörtek, de pozitív következményeik 2020-ban is éreztetik hatásukat, mivel biztonságosabb alapot teremtettek a gazdasági visszaesés káros következményeinek enyhítéséhez. A jelentést és az elemzést az ÁSZ október 5-én nyújtotta be az Országgyűlésnek.

Domokos László, az ÁSZ elnöke az október 21-én elhangzott parlamenti expozéjában a magyar gazdaság kifehérítését - a foglalkoztatás jelentős bővülése mellett - a magyar gazdaság legnagyobb eredményének nevezte - emlékeztetett az ÁSZ a keddi közleményében.

Az ÁSZ törvényi kötelezettségének eleget téve, minden évben ellenőrzi az előző év költségvetése végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.