Koronavírus-járvány

Az NNK napi 12 ezernél nem tud több PCR-tesztet elvégezni Magyarországon

A hatósági ár miatt a magánlaboratóriumok szabad kapacitásait sem tudják kihasználni.

2020.10.28 12:16ma.hu

Maximum 12 ezer PCR-tesztet tudnak elvégezni naponta Magyarországon – erősítette meg a napi.hu közérdekű adatigénylésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A maximálisan elvégezhető mintavételek száma régóta kérdés volt, és így már ki is derült: 10-12 ezer koronavírustesztre van kapacitás az akkreditált laboratóriumokban.

A szám azért is fontos, mert – bár a fertőzést megakadályozni nem tudja – a tesztelés akkor is fontos szerepet játszhat a járvány elleni védekezésben. Ha ugyanis időben kiszűrik a koronavírus-fertőzötteket, akkor gyorsabban el lehet őket különíteni, így kevesebb embernek adják át a vírust, azaz csökken a reprodukciós ráta.

A napi.hu közérdekű adatigényléséből az is kiderült, tévedés volt azt hinni, hogy a hatósági ár bevezetésével nőhet majd a tesztelési kapacitás. Amikor a kormány szeptember 21-től 19 500 forintban maximalizálta a tesztek árát, sok magánszolgáltató leállt a PCR-tesztek végzésével, mert ez az összeg még az önköltséget sem érte el.

Többen közülük azt tervezték, hogy felajánlják szabad kapacitásaikat az NNK-nak, mert úgy tudták, hogy az állam többet fizet a laboroknak a hatóságilag elrendelt (a lakosság számára ingyenes) tesztekért, mint az államilag meghatározott maximum díj. Viszont a legtöbb vizsgálati hely félreértette a helyzetet: a napi.hu adatigénylésére Müller Cecília országos tisztifőorvos azt közölte, hogy a 19 500 forint erre a helyzetre is vonatkozik.

Az adatokból látszik, hogy az NNK nem vette igénybe a magánlaboroknál felszabaduló kapacitást: a szeptember 21-i rendelet előtt és után is átlagosan 10-12 ezer körüli mintavétel volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.