Koronavírus

Zacher Gábor: a járványkezelés jelenleg politikai kérdés Magyarországon, holott szakmainak kellene lennie

A toxikológus úgy fogalmazott: tudja, hogy a mérlegnek két oldala van, egyik oldalon a gazdaság, másikban az egészségügy van, de ő az egészségügyre szavaz.

2020.10.25 18:57ma.hu

"Kijárási korlátozás, idősávos vásárlás, iskolák bezárása, sokkal több tesztelés..." - Zacher Gábor szerint ilyen intézkedésekre lenne szükség a kormányzat részéről.

A toxikológus az ATV Civil a pályán című műsorában úgy fogalmazott: tudja, hogy a mérlegnek két oldala van, egyik oldalon a gazdaság, másikban az egészségügy van, de ő az egészségügyre szavaz. A szakember szerint Magyarországon szigorításokra lenne szükség.

"Én azt gondolom, a járványkezelés az egy szakmai, egészségügyi, szervezési, és szakmai kérdés, nem politikai kérdés, pont. - Ez ma politikai kérdés? - Én azt gondolom, hogy jelenleg ez politikai kérdés Magyarországon." - jelentette ki Zacher.

"Én azt megértem, hogy most nem ebben a nagyon kemény lezárásban gondolkodnak, de a járványvédelemnek működnie kellene." - Pusztai Erzsébet infektológus szerint főként a tesztelésnek és a kontaktkövetésnek kellene gördülékenyebben működni. Emellett fontos, hogy ahol sok ember van együtt, ott szabadtéren is hordani kell a maszkot, de a tömegrendezvényeket szerinte nem szabadna megtartani. Pusztai Erzsébet botrányosnak nevezte, hogy szombat este nézők előtt tartották a Fradi-Újpest mérkőzést, miközben Európa-szerte zárt kapus meccsek zajlanak.

"Látható volt az összes képen, hogy egyáltalán nem érvényesült a maszk kötelező hordása, hiszen vagy orr alatt, vagy áll alatt, vagy egyáltalán nem hordták sokan a maszkot. Eközben ettek, szurkoltak, kiabáltak, én nagyon tartok tőle, hogy ennek - és nem ez az egyetlen futballmeccs - nagyon komoly következményei lesznek" - fejtette ki Pusztai.

A miniszterelnök pénteken, az operatív törzs ülése után egy videóban arról beszélt, az egészségügy állja a sarat, de szeretnék elérni, hogy a maszkviselés általánossá váljon. Mint mondta a videóban: "Adtunk elegendő türelmi időt, mindenki megérhette, hogy a maszkviselésen múlik a járvány megfékezése. Utasítottam a belügyminisztert arra, hogy szerezzen érvényt a hatályban lévő jogszabályoknak, és érje el, hogy a maszkviselés általánossá váljon."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.