Egészségügy

Felmérés: az egészségügyi szakdolgozók egyharmada hagyhatja ott a pályát

A szakszervezet azt szeretné, hogy az új törvény ne terjedjen ki a szakdolgozókra.

2020.10.16 19:00ma.hu

A szakdolgozók közel egyharmada arra készül, hogy otthagyja az egészségügyet - ez derült ki egy felmérésből, amit az egészségügyi szakdolgozói kamara készített. Az új egészségügyi törvény tovább növeli az orvosok és az ápolók közötti bérkülönbséget és lehetővé teszi, hogy az ápolók akár egy évre is átvezényelhetőek legyenek. A szakszervezet azt szeretné, hogy az új törvény ne terjedjen ki a szakdolgozókra.

Az eddigieknél is nagyobb lehet a munkaerőhiány a jövőben - ez derül ki a szakdolgozói kamara felméréséből. A 30 ezer válaszadó fele azt mondta: terveik között szerepel, hogy elhagyják a közellátást. Közel egyharmaduk, 9000 szakdolgozó pályát módosítana, 3700-an a magánegészségügyet választanák, közel 3000-en pedig külföldi munkában gondolkodnak.

"Aki a pályáját elhagyja, az 70%-ban nem az egészségügy vagy nem a szociális ellátást területén vállal munkát. Hanem a különböző bevásárlóközpontok, hanem a különböző áruházláncokban próbál különböző álláshelyet betölteni" - mondta Balog Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

Másfél héttel ezelőtt fogadta el a Parlament azt a törvényt, amely soha nem látott orvosbéremelésről rendelkezik. A szakdolgozók azt nehezményezik, hogy ők kimaradtak a béremelésből, így hatalmasra nőtt az orvosok és az ápolók közötti bérkülönbség. Egy kezdő szakdolgozó alapbére jelenleg bruttó 218 ezer forintot.

"Van olyan kategória, ahol 3000Ft-al, a nagyon-nagyon tapasztalt és képzettek esetén 8000Ft-al nőtt 3 év alatt ez a bér, az orvosok esetében 50.000 és 130.000 közötti hasonló béremeléseket figyelhetünk meg" - fejtette ki Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Az új törvény engedélyhez köti az ápolóknak a másodállás vállalását, és lehetővé teszi, hogy a korábbi 44 nap helyett a szakdolgozók akár 1 évre átvezényelhetőek legyenek egy másik egészségügyi intézménybe.

Az online kutatásból kiderül, hogy a válaszadóknak csak a 6%-a tervezi, hogy aláírja az új szolgálati jogviszonyt. Egyharmaduk nem akarja aláírni, 62%-uk pedig teljesen bizonytalan a kérdésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.