Időközi

Sértetlennek találta a borsodi időközi választás külképviseleti urnáit az NVB

A vasárnapi választáson hét külképviseleten - Berlinben, Hágában, Helsinkiben, Koppenhágában, Londonban, Münchenben és Washingtonban - szavaztak, összesen tizennégyen.

2020.10.15 18:59MTI
MTI/Balogh Zoltán

Sértetlennek találta a vasárnapi borsodi időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnákat csütörtök délutáni ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság pénteken számlálja meg a külképviseletekről érkezett voksokat, ezek azonban már érdemben nem befolyásolják az eredményt.

A vasárnapi választáson hét külképviseleten - Berlinben, Hágában, Helsinkiben, Koppenhágában, Londonban, Münchenben és Washingtonban - szavaztak, összesen tizennégyen. A külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok valamennyien elmentek szavazni. A külképviseleteken nem bontották fel az urnákat, azokat Magyarországra hozták, a Nemzeti Választási Irodába hétfő estig valamennyi urna megérkezett.

A választási eljárási törvény szerint az NVB feladata, hogy ellenőrizze, az urna lezárt állapotban, sértetlenül érkezett-e meg. A bizottság megállapította, hogy mind a hét urna lezárt és sértetlen. Ha nem így lett volna, akkor az adott urnát - a tartalmával együtt - meg kellett volna semmisíteni, az abban lévő szavazatokat nem lehetett volna figyelembe venni az eredmény megállapításakor.

A szavazatokat tartalmazó lezárt borítékokat péntek reggel viszik Tiszaújvárosba, és a szavazatokat az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt a választás estéjén előre kijelölt szavazókör felbontatlan urnáiban lévőkhöz keverik.

Amikor már valamennyi szavazókör eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll - várhatóan pénteken -, akkor a tiszaújvárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság megállapítja az időközi választás eredményét.

Borsod-Abaúj-Zemplén 6-os számú, a megye délkeleti részét lefedő egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert júliusban motorbalesetben elhunyt a térség 2018-ban megválasztott képviselője, Koncz Ferenc (Fidesz-KDNP).

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán olvasható adatok szerint a szavazatok 99,09 százalékos feldolgozottságánál a voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte a szavazatok 50,87 százalékával, 17 597 vokssal. A Párbeszéd-MSZP-DK-Momentum-LMP támogatásával induló Biró László 15 875 szavazatot (45,9 százalék), Tóth Ádám (független) 770 szavazatot (2,23 százalék), Váradi Gábor (független) 264 szavazatot (0,76 százalék), Sóváriné Bukta Erika (Demokrata Párt) 83 szavazatot (0,24 százalék) kapott.

A külképviseleti szavazatok nem változtathatnak a sorrenden.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.