Családpolitika

Novák: nagyon nagy az igény az otthonfelújítási támogatásra

A legalább egy gyermeket nevelő család otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig.

2020.10.15 09:51MTI

Nagyon nagy az igény az otthonfelújítási támogatásra, amit január 1-jétől lehet igényelni - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Novák Katalin elmondta, a legalább egy gyermeket nevelő család otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig.

A 2015-ben indított otthonteremtési program új eleme, a felújítási támogatás igénylésének nem feltétele - igaz, nem is kizáró eleme -, hogy a család éljen a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőségével - fűzte hozzá.

A miniszter a részleteket ismertetve elmondta: ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, az állam visszautalja neki a költségeinek felét, legfeljebb hárommillió forintot. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is.

Hangsúlyozta, bármilyen felújítást tervez a család, a kormány ezt támogatja; legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy a fürdőszoba, a konyha, vagy az önálló otthon felújításáról.

A kormány célja, hogy minél több gyermeket nevelő családnak segítsen, másrészt a gazdaság fellendítéséhez is hozzájárul ez az intézkedés az építőipar fellendítésén keresztül - fogalmazott.

Novák Katalin a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában emlékeztetett arra, a családtámogatások közé tartozik a kedvezményes hitel is, amelynek egy részét nem kell visszafizetni a gyermekek megszületése esetén. Ide tartozik a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is.

Nemrég jelentették be, hogy az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalmát 27 százalékról 5 százalékra csökkentik január 1-jétől, azok a családosok, akik igénybe veszik a csokot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is új otthonuk vásárlásakor - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.