Nébih

Az európai élelmiszerbiztonsági riasztási rendszerben alig szerepelnek magyar termékek

A magyar hatóság legtöbbször összetételbeli problémák, patogén mikroorganizmus, idegen anyag vagy mikotoxin jelenléte miatt kezdeményezett bejelentést, amely leggyakrabban Kínából származó termékre vonatkozott.

2020.10.13 17:33MTI

Az Európai Bizottság éves jelentése szerint az élelmiszerek és takarmányok riasztási rendszerében (RASFF) közzétett, több mint négyezer élelmiszerbiztonsági bejelentésnek csupán töredéke vonatkozott magyar előállítású termékre - közölte Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden honlapján.

A tájékoztatás szerint magyar termékekre tavaly 155 bejelentés érkezett a riasztási rendszerbe, 131 esetben élelmiszerrel, 18 esetben takarmánnyal, 6 esetben pedig élelmiszerrel érintkező anyaggal adódott probléma.

Az Európai Bizottság minden évben elkészíti az élelmiszerek és takarmányok riasztási rendszerének (RASFF) éves jelentését. A nemrég közzétett 2019-es összegzés alapján tavaly csaknem 4118 eredeti bejelentés történt, ebből a súlyossága miatt 1175 riasztás jelent meg a rendszerben, amelynek nagy része élelmiszerekhez kötődött.

A magyar hatóság legtöbbször összetételbeli problémák, patogén mikroorganizmus, idegen anyag vagy mikotoxin jelenléte miatt kezdeményezett bejelentést, amely leggyakrabban Kínából származó termékre vonatkozott - írja a Nébih.

A Nébih hangsúlyozza, a hivatal honlapján a termékvisszahívás adatbázisban kiemelten kommunikálják a lakosságot érintő ügyeket, annak érdekében, hogy a vásárlók minél szélesebb köre értesüljön az élelmiszerbiztonsági problémákról.

A rendszer jó működését igazolja, hogy a gyors és hatékony kommunikációnak köszönhetően mindegyik esetben időben megtörténhettek a szükséges intézkedések, megelőzve ezzel a komolyabb baj kialakulását - írja a Nébih.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.