Ügyészség

Felesége halálát okozta az M5-ös felhajtójánál tolató idős sofőr

Az ütközés hatására a vádlott autója a gyorsító sávba, míg a másik gépkocsi a pályatesteket elválasztó szalagkorlát mellé sodródott.

2020.09.21 15:52ma.hu

A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy idős férfi ellen, aki 2019 februárjában Kiskunfélegyházánál az M5-ös autópálya felhajtójánál tolatni kezdett a sztrádán, ami miatt halálos balesetet okozott.

A vádirat szerint az elkövetéskor 81 éves férfi 2019. február 5-én délután Kiskunfélegyháza lakott területén kívül vezetett egy személyautót, amelyben a szintén idős felesége és a vádlott lánya utaztak. Nappali, jó látási viszonyok voltak és a vádlott tévedésből felhajtott az M5-ös autópályára Szeged felé.

A vádlott az autópályán a záróvonallal elválasztott gyorsítósávról a záróvonalon és a járműforgalom elől elzárt területen keresztül a forgalommal szemben megfordult, azaz balra kanyarodott az autópálya belső forgalmi sávjába.

Az idős férfi - azért, hogy az autópályát elhagyja - 7,5-8,5 km/h sebességgel tolatni kezdett, ami során az autó elejének mintegy 120-125 km/h sebességgel nekiütközött egy vele szemben közlekedő gépkocsi. Az ütközés hatására a vádlott autója a gyorsító sávba, míg a másik gépkocsi a pályatesteket elválasztó szalagkorlát mellé sodródott.

A balesetben a vádlott idős felesége - aki az autóban hátul, becsatolt biztonsági övvel utazott - olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. A vádlott mellett szintén becsatolt biztonsági övvel utazott a vádlott lánya, aki - ugyanúgy, mint a balesetben részes másik jármű vezetője - 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azokat a KRESZ szabályokat, melyek szerint tilos autópályán megfordulni. A vádlott vezetői engedélyét a nyomozó hatóság még a helyszínen elvette.

A szabadlábon védekező, büntetlen előéletű idős férfit - akinek 1952. óta volt vezetői engedélye - a járási ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta vele szemben. A vádlott bűnösségéről a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.