Koronavírus-járvány

Érthetően a koronavírus-járvány miatti határzárról szóló rendelet

Dr. Bakonyi Lilla ügyvéd összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a szeptember elsejétől életbe lépő határzárral kapcsolatban.

2020.08.30 21:40ma.hu

Megszületett a határzárról szóló rendelet, amelyet Dr. Bakonyi Lilla ügyvéd foglalt össze érthetően és röviden Facebook-oldalán:

MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK

1. Külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja személyforgalomban Magyarországra történő belépése során egészségügyi vizsgálaton eshet át, ennek tűrésére köteles.

2. Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, hatósági karanténba kerül.

3. Ha nincs fertőzés gyanúja, házi karanténba kerül az illető, kivéve ha nincs magyar címe, akkor nyilván kijelölik neki a karantén helyét.

4. Az ilyen nem fertőzés gyanús karanténban elhelyezett személy kérelmére a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság engedélyezheti, hogy 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, 2 alkalommal SARS-CoV-2 PCR-teszten vegyen részt a felmentés megadása érdekében (*Innen következik, hogy nem fogadják el a külföldi tesztet).

5. Ha megvan a fentiek szerinti 2 negatív PCR-teszt, akkor felmentést kap az illető a karantén alól.

KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK

1. Alapszabály, hogy nem léphet be Magyarország területére!

2. DE tervezett belépés helye szerint illetékes helyi rendőri szerv, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren történő határátlépés esetén a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság kérelemre felmentést adhat bizonyos okokból

3. Ilyen okok például hatósági eljárás, egészségügyi intézmény beutalója, temetés, stb. (mindig meg kell nézni a konkrét esetet)

4. Az engedélyes a Magyarországra való belépés során egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek tűrésére köteles, és akinél az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, Magyarország területére nem léptethető be; akinél az egészségügyi vizsgálat során a fertőzés gyanúja nem merül fel, 14 napra az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre. Karanténból szintén a fentiek szerinti negatív PCR-teszttel szabadulhat.

INGÁZÓK

1. A külpolitikáért felelős miniszter által – a határrendészetért felelős miniszterrel egyetértésben – meghatározott szomszédos állam polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek

2. Az ilyen személy Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül köteles tartózkodni, és köteles Magyarország területét a belépést követő 24 órán belül elhagyni

3. A külpolitikáért felelős miniszter által az (1) bekezdés alapján meghatározott országgal szomszédos, Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül élő magyar állampolgárok a szomszédos ország területéről visszatérve korlátozás nélkül beléphetnek, ha külföldi tartózkodásuk időtartama nem haladta meg a 24 órát, és a szomszédos országban az államhatártól számított legfeljebb 30 kilométeres sávot nem hagyták el.

KATONAI konvojokra, KAPCSOLT vállalkozásokra, SPORTESEMÉNYEKRE külön szabályozás van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.