Fővárosi Közgyűlés

Csaknem 400 millió forint többlettámogatás járványkezelésre szociális intézményeknek

A Karácsony Gergely főpolgármester jegyezte előterjesztés egyhangúlag támogatták a képviselők.

2020.08.28 01:30MTI

A koronavírus-járvány második hullámára való felkészülés jegyében a fővárosi fenntartású idősotthonok és a hajléktalanellátó intézmények 373,5 millió forintos többlettámogatásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén.

A Karácsony Gergely főpolgármester jegyezte előterjesztés egyhangúlag támogatták a képviselők.

A fővárosi önkormányzat fenntartásában 11 idősotthon működik 28 telephellyel. A bentlakásos szakosított ellátás biztosítására 3925 engedélyezett férőhely áll rendelkezésre.

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei naponta csaknem háromezer hajléktalan embernek nyújt szociális szolgáltatásokat. Közülük mintegy kétezer ember számára biztosítanak lakhatási lehetőséget éjjeli menedékhelyeken és átmeneti szállásokon, valamint a családok átmeneti otthonában - olvasható az elfogadott előterjesztésben.

A Fővárosi Közgyűlés kezdeményezi az Óbudai-sziget árvízvédelmi beruházásra vonatkozó kormányhatározat hatályon kívül helyezését a beavatkozás aránytalanságára hivatkozva. A Karácsony Gergely főpolgármester jegyezte előterjesztést a képviselők 18 igennel, két nem szavazat ellenében, kilenc tartózkodás mellett támogatták.

Mint az elfogadott javaslatban olvasható, a szigetet a 2000-es években érte el a legutóbbi árvíz, azóta megépült a jelenlegi árvízvédelmi töltés, és ezért nem indokolt a plusz árvízvédelmi mű létesítése. Továbbá a tervezett beavatkozás több ponton tereprendezéssel megváltoztatná a sziget természetes terepfelületét, és a tervezett árvízvédelmi megoldások sok fa kivágásával számolnak.

Ha a kormány nem vonja vissza határozatát, akkor a közgyűlés szeptemberi ülésén döntenének arról, hogy változtatási tilalmat rendelnek el a Hajógyári-sziget területére.

Az előterjesztésben ugyanakkor emlékeztettek arra is, hogy július 30-án a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely bejelentette: a kormány döntött arról, hogy a Óbudai-szigeten semmilyen beruházást nem támogatnak, és nem kívánnak továbbra sem olyan beruházást megvalósítani, amit az önkormányzat nem támogat.

A javaslat elfogadása előtti vitában Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) elmondta, a Hajógyári-szigetet a Gyurcsány-kormány idején privatizálták, és azt az Orbán-kormány vásárolta vissza 2014-ben a magyar államnak. A kabinet pedig a közelmúltban megerősítette, nem kíván nagyberuházást végrehajtani a területen - tette hozzá.

A kormánypárti politikus nem értett egyet a városvezetés javaslatával, mivel szerinte annak elfogadása esetén a jövő évi Sziget-fesztivál megtartása is veszélybe kerül.

Kiss László (DK), a III. kerület polgármestere elmondta, az indítvány elfogadása azért szükséges, mert a városrész vezetői és lakosai egyértelműen elutasítják azt az ötletet, hogy mobilgát épüljön a Hajógyári-szigeten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.