Koronavírus

Kormányszóvivő: az iskolakezdést is veszélyeztethette volna az enyhítés

Bármilyen enyhítés, így az ötszáznál több résztvevős zenés-táncos rendezvények engedélyezése is nagyon kockázatos volna.

2020.07.30 20:49MTI

A koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló intézkedések enyhítése kockázatos lett volna, és akár a szeptemberi iskolakezdést is veszélyeztethette volna - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón közölte, hogy érvényben maradnak a járvány elleni védekezést szolgáló intézkedések.

Szentkirályi Alexandra kiemelte: míg a környező országokban emelkedik a megbetegedések száma, addig Magyarországon az intézkedéseknek köszönhetően még mindig jók az adatok, "kontrollálni tudjuk a járvány terjedését".

Ugyanakkor - az operatív törzs ajánlása alapján - arra jutottak, hogy bármilyen enyhítés, így az ötszáznál több résztvevős zenés-táncos rendezvények engedélyezése is nagyon kockázatos volna - tette hozzá.

Azt mondta, arra készülnek, hogy szeptemberben hagyományos módon kezdődik el a tanév.

A kormányszóvivő megismételte: a nyár a fesztiválok ideje, a zenészek a korlátozások miatt sok fellépéstől elesnek.

A kormány ezért 5,3 milliárd forintos támogatást nyújt a zenészeknek. A keretből garázskoncert-sorozat indul, amelynek felvételeit mindenkinek elérhetővé teszik. A programot a Magyar Turisztikai Ügynökség bonyolítja le - tette hozzá.

Elmondta, meglapozottnak ítélik a postai dolgozók követelését, ugyanakkor "meg van kötve a kezük", ezért a kormány levélben fordult az Európai Bizottsághoz, hogy engedélyezze a postások bérének emelését.

Szentkirályi Alexandra szólt arról is, eddig 1 millió 192 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációs íveket, és még több mint két hét van részt venni a konzultáción.

Az emberek visszajelzése irányadó lesz a járványhelyzet kezelésében - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.