Belpol

Az LMP 123 módosító javaslatot nyújt be a 2021-es költségvetéshez

Emellett zöld fordulatot sürgetnek.

2020.06.21 06:30MTI

Az LMP 123 módosító javaslatot nyújt be a 2021-es költségvetéshez, ami több mint 2500 milliárd forintnyi átrendezést tartalmaz - jelentette be a párt társelnöke szombati sajtótájékoztatóján.

Kendernay János a közösségi oldalán élőben közvetített sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az LMP szerint a 2021-es költségvetésnek a zöld fordulatot és az újjáépítést kell szolgálnia.

Azt mondta: ehhez először a szociális válságot kell megállítani, emelve a létfontosságú szociális juttatásokat és a közszolgálatban állók bérét. Emellett zöld fordulatra van szükség, az erőforrások pazarlásának megállítására és válságálló, zöld munkahelyek teremtésére, meg kell állítani "a helyi önkormányzatok kifosztását", valamint védeni és fejleszteni kell a lokális gazdaságokat - tette hozzá.

A kormány által benyújtott költségvetési tervezetet "a pazarlás és a jövő felélésének költségvetésének" nevezte, majd közölte: a gazdaság kitettsége és az erőforrásokkal történő gazdálkodás mai állapota nem teszi válságellenállóvá Magyarországot.

Az LMP javaslata szerint 780 milliárd forint értékben létrehoznának egy zöld gazdaságfejlesztési és klímavédelmi alapot - ismertette. Ebből finanszíroznák többek között a zöld munkahelyek tízezreit teremtő széleskörű épületenergetikai felújítási programot, a villamos- és távhőrendszer fejlesztését a megújuló energiák szélesebb körű alkalmazása érdekében, az energetikai innovációt, a klímaalkalmazkodási feladatokat, a leromlott vízi közművek felújításának megkezdését, a környezeti kármentesítését és az erdővédelmi programot.

A klímaváltozás megfékezéséhez az energiafelhasználás mértékét is jelentősen csökkenteni kell - hangsúlyozta. Az LMP ezért évi 300 milliárd forintos kerettel komplett épületfelújítási programot indítana, amely a legjobb technológiákat alkalmazva akár 85 százalékkal csökkentené az épületek fogyasztását és a rezsiköltségeket is.

Kendernay János szerint a következő hónapokban derül ki, hogy a klímavédelmet komolyan vevő kormányok "zöld ösztönzők" segítségével képesek lesznek-e nemcsak az eddig klímavédelmi erőfeszítéseket megvédeni, hanem a járványt a zöld fordulat eszköztárával katalizátoraként hasznosítani és a jövő nyerteseivé válni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.