Budapest

Lánchíd - Főpolgármester-helyettes: "ha belerokkanunk, akkor is megcsináljuk"

Tárgyalnak az Európai Beruházási Bankkal (EIB) arról, hogy átalakítsák a hitelszerződést.

2020.06.20 07:00MTI

A főváros mindenképpen szeretné felújítani a Lánchidat, de a beruházást a Váralagút megújítása nélkül képzeli el, és az sem biztos, hogy a pesti oldali villamospálya-alagút felújítására is lesz pénze. Erről Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozott egy csütörtöki budapesti háttérbeszélgetésen. A Lánchíd-beruházásról úgy fogalmazott: "ha belerokkanunk, akkor is megcsináljuk".

Közölte, tárgyalnak az Európai Beruházási Bankkal (EIB) arról, hogy átalakítsák a hitelszerződést; reményeik szerint jelentős részben ebből a fejlesztési forrásból végeztetik majd el a Lánchíd felújítását.

A főpolgármester-helyettes szerint valójában a kormány "nettó szempontból" nem ad bele semmit a beruházásba, mert az állami támogatásként várható 6 milliárd forinttal "igazából csak az áfa összegét" adják oda. Hozzátette: a főváros ezt tudomásul vette, de azt kérte a kormánytól, hogy a pénzt a pályatestre fordíthassák, a Váralagút felújítása nélkül.

Kiss Ambrus elmondta, a kormány még nem módosította az erre vonatkozó határozatot úgy, hogy a Váralagút felújítása nélkül is érvényes legyen a 6 milliárdos támogatás.

Erre még vár a főváros - tette hozzá.

Azt is kérték továbbá, hogy ne 18 hónapig tartson a híd lezárása, mert azt árdrágítónak tartják, szemben a kormány álláspontjával.

Közölte, reményeik szerint augusztusban "feltételes közbeszerzést" tudnak kiírni a Lánchíd pályatestének felújítására. Ennek "szakmai feltétele", hogy egy új műszaki keretrendszerben szétválasszák egymástól a hídtest és a pesti villamosalagút felújítását, mert ez utóbbi attól függ, mennyi pénz áll majd rendelkezésükre a beruházásra.

Elmondta, a főváros utasítására a BKK már felkérte a Főmtervet az új hídszakvélemény elkészítésére, és az még júniusban meglesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.