Belpol

Szijjártó Péter: Az új világrendben megnő a a polgári hírszerzés jelentősége

A feladatrendszere pedig átalakul.

2020.05.28 14:15ma.hu

Mindig az új körülményekre kell reflektálnia az Információs Hivatalban (IH) dolgozók képzésének, így azon folyamatosan változtatni kell - közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az IH új képzési központjának átadóján.

Szijjártó Péter az MTI-hez eljuttatott hangfelvételen azt mondta: a koronavírus-járvány következményeit még nem lehet pontosan látni, de az biztos, hogy semmi sem lesz olyan, mint előtte: új politikai világrend jön létre és új világgazdasági verseny indul, ami megnöveli a polgári hírszerzés jelentőségét és átalakítja annak feladatait.

Látható, hogy erősödni fog a világgazdasági verseny és a beruházásokért folytatott vetélkedés az országok között, az erősorrendet pedig nagy mértékben befolyásolja majd, hogy melyik ország milyen mértékben tudja megvédeni a munkahelyeket és hány új munkahelyet tud létrehozni - vélekedett.

A mindennapi élet változásai közül a miniszter szerint az egyik legfeltűnőbb, hogy a digitalizáció és a járvány okozta kényszer miatt a személyes találkozások szerepét egyre inkább átveszik az online kapcsolatteremtési formák. Emiatt jelentősen nő a kibertámadások veszélye. Ezért a kiberbiztonság jelentősége még soha nem volt olyan fontos, mint lesz a következő években lesz - mondta.

Hangsúlyozta: a kibertámadások megelőzésére, a támadási szándékok felderítésére sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani az elkövetkezendő időszakban.

Hozzátette: a magyarok nemzeti érdeke, hogy a NATO erősödjön, ennek eléréséhez folyamatosan növelik a magyar hozzájárulást.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a következő időszakban azok az országok erősödnek meg, amelyek hatékonyan érvényesítik nemzeti érdekeiket, Magyarországnak emiatt mindent a saját szempontjából kell néznie.

El kell fogadni, hogy minden nemzet máshonnan nézi a világot, ez azonban nem jelenthet ellenségeskedést és az együttműködés ellehetetlenítését - emelte ki.

A miniszter szerint világos: egyetlen ország sem engedheti meg, hogy a békeidőben kevésbé fontosnak tűnő stratégiai ágazatok ilyen mértékben kitettek legyenek "külső szereplőnek".

Ezért ezekben az ágazatokban ki kell építeni a saját kapacitást, Magyarországon a kormány például elkezdte kialakítani az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök gyártását - mondta Szijjártó Péter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.