Koronavírus-járvány

Szlávik: sokat megtanultunk az elmúlt két hónapban a vírusról

Köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak érkező adományokért, biztatásért is. Sokat megtanultunk az elmúlt két hónapban a koronavírusról - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa.

2020.05.04 12:44MTI

Szlávik János kiemelte: ma már tudjuk, hogy a gyermekek szinte tünetmentesen vészelik át a betegséget, az időseknél viszont teljesen atípusos a lefolyása, sokan nem lázzal, hanem zavartsággal, elesettséggel, különböző fájdalmakkal jelentkeznek.

Hozzátette, azt is tudjuk, hogy a vírus mutálódik, de ez szerencsére alapvető tulajdonságait nem érinti.

"Nem tudunk még eleget a koronavírus pontos terjedésről, de azok az óvintézkedések, amelyeket megteszünk, úgy tűnik, elegendőek a nagyobb járvány elkerüléséhez" - fogalmazott.

A koronavírus okozta betegség kezeléséről azt mondta, alkalmazzák a tapasztalatokon alapuló módszereket, vírusellenes, immunerősítő terápiákat, köztük olyanokat, amelyek megakadályozzák a betegség legutolsó fázisában létrejövő citokinviharnak - a gyulladásos fehérjék fokozott termelésének - a létrejöttét. Alkalmazzák továbbá a vérplazma-terápiát, amikor gyógyultak vérét használják fel a súlyos betegek életének megmentéséhez.

Hozzátette: vannak reményteli hírek az oltóanyag-fejlesztésről, talán szeptemberben már elérhető lesz a világ számára egy vagy két hatékony oltóanyag a koronavírus ellen.

Szlávik János köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak érkező adományokért, biztatásért is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.