Országgyűlés-jogalkotás

A felsőoktatási és a Budapest-Belgrád vasútfejlesztési törvényjavaslatok is változhatnak

A változtatások a kialakult járványhelyzetre tekintettel kitolják az egyes intézmények átalakulására szabott határidőket is.

2020.05.02 01:36MTI

A nemzeti felsőoktatási törvény módosításához, valamint a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztéséről szóló törvényjavaslathoz is módosításokat fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a csütörtöki ülésén.

Egy módosítás értelmében a külgazdasági és külügyminiszter a Kínai Népköztársaság Kormányának álláspontját is beszerzi, mielőtt dönt a Budapest-Belgrád vasútfejlesztés szerződéseivel kapcsolatos adatok megismerhetőségéről és nyilvánosságra hozatalának lehetőségéről.

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításán is kezdeményezett változtatást a bizottság. A felsőoktatási munkakör betöltéséhez szükséges munkatapasztalatként ismerhető el a jövőben a vagyonkezelő alapítvány által fenntartott diákotthonban szerzett munkatapasztalat, ha a diákotthon által nyújtott képzés megfelel a felsőoktatási intézményi keretek között nyújtott képzés általános minőségi feltételeinek - indítványozzák.

A változtatások a kialakult járványhelyzetre tekintettel kitolják az egyes intézmények átalakulására szabott határidőket is. Ugyanígy az egyes felsőoktatási alapítványokról szóló előterjesztések hatályba lépése is tolódik egy hónappal.

A Neumann János Egyetemért Alapítványról szóló előterjesztés e változtatása emellett kecskeméti ingatlanokat juttat a Magyarországi Református Egyháznak a szociális, oktatási, kulturális és hitéleti feladatainak elősegítése érdekében. A Soproni Egyetemnek ingyenesen juttatott műemléképület pedig elidegenítési és terhelési tilalom alá kerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.