Koronavírus

Koronavírus - Ma kezdik el Magyarországon a vérplazma-terápiát

A vérplazma-terápia lényege, hogy passzív immunizálással segít a gyógyulásban.

2020.04.23 09:54MTI

Várhatóan csütörtökön alkalmazzák Magyarországon először a koronavírusos fertőzés ellen a vérplazma-terápiát, egy súlyos állapotban lévő betegen - mondta Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója csütörtök reggel az M1 csatornán.

A vérplazma-terápia lényege, hogy passzív immunizálással segít a gyógyulásban. Ez azt jelenti, hogy nem a betegek immunrendszerét stimulálják, hanem a már felgyógyult emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére.

Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ biztonsági laboratóriumának vezetője kedden beszélt arról, hogy már Magyarországon is vizsgálják a gyógyultak vérplazmájára épülő kezelés lehetőségeit, de ő akkor még nem említette, hogy már napokon belül betegeken is kipróbálják a terápiát.

Vályi-Nagy István az M1-en arról is beszélt, hogy a koronavírusos betegek 80 százaléka szinte tünetek nélkül gyógyul fel, 10 százalékuk enyhe tüneteket produkál, a többiek, a súlyos betegek azonban egy általános gyulladásos állapotba kerülnek, amit úgy hívnak, hogy citokinvihar. Ez olyan erős immunválaszt jelent, amely már a beteg szerveit fenyegeti, elsősorban a tüdőt, de a szívet és a veséket is. A betegek ekkor általában nemcsak tüdő-, hanem több szervi elégtelenségben halnak meg - mondta a főigazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.