Koronavírus-járvány

Készüljünk fel, idén nem lesz nyaralás: nyárra várja a koronavírus-járvány tetőpontját a kormány

A következő napokban a fertőzöttek számának ugrásszerű megnövekedésére számítanak, de a felkészültek.

2020.03.26 16:26ma.hu

A kormány arra kérte az egyetemek és egyes közoktatási intézmények (óvodák, bölcsődék) fenntartóit, hogy jövő hétfőre és keddre rendeljenek el szünetet, mert az idevágó rendeletek hatálya jövő hétre lejárna. A parlament jövő kedden fogadhatja el a koronavírus-törvényt, ezután a kormánydöntések már nem 15 napra, hanem visszavonásig hatályban lesznek. Az oktatás folyik továbbra is, csak digitális munkarendben. Jelenleg nem látják, hogy el kellene halasztani idén az érettségiket, de a helyzetet megfigyelik.

A kormány emellett felkérte az illetékes minisztereket is arra, hogy a bíróságokon életben lévő ítélkezési szünetet és a schengeni határokat érintő, az ország lezárását fenntartó korábbi kormánydöntésekkel összhangban, a veszélyhelyzeti rendeletek hatályának lejárta ellenére tegyék meg a szükséges lépéseket az intézkedések fenntartása érdekében.

Gulyás Gergely szerint a következő napokban ugrásszerűen nőni fog a megbetegedések száma, de felkészítették a betegellátást. A védekezési költségek már meghaladták a 100 milliárd forintot, de nincs felső határa ennek a költségkeretnek.

Az önkormányzatoknak nincs lehetőségük kijárási tilalmat elrendelni, erre csak a kormány jogosult, mondta kérdésre Gulyás. Ha az indokolttá válik, nem fognak habozni, azonnal bevezetik a kijárási tilalmat, és erről rögtön tájékoztatják a közvéleményt.

Áprilisban, vagy májusban tömegessé válik majd a munkanélküliség az országban, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint már így is több tízezren veszítették el a munkájukat Magyarországon. Még a héten újabb ágazatokra terjesztik ki a járulékkedvezményt.

A szakértőkből álló kormányzati munkacsoport számításai szerint júniusra, vagy júliusra fog tetőzni a járvány Magyarországon. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a maszk lakossági viselése nem fogja megállítani a járvány terjedését. Már több mint 4700 hatósági házi karantént rendeltek el Magyarországon, jelentette be Lakatos Tibor. A járóbeteg-ellátás akut ellátásban nem maradhat el, kötelesek fogadni a betegeket az egészségügyi intézmények ezekben az esetekben is, tisztázta Müller Cecília.

Lakatos Tibor bejelentette, hogy jövő hétre elkészül a kiskunhalasi konténerkórház, amelyet ugyanakkor csak akkor fognak igénybe venni, ha a normál kórházi kapacitások már nem bizonyulnak elegendőnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.