Koronavírus

El kell gondolkodni korlátozó intézkedéseken az Operatív törzs szerint

Tervezik az Olaszországból hazatérők ellenőrzését. Az iskolákat arra kérik, ne tartsanak március 15-i ünnepségeket. Több mint 1600 lélegeztetőgép van.

2020.03.10 18:31ma.hu

Szerdán dönt a kormány az operatív törzs sportrendezvényekre vonatkozó javaslatáról, intézményeket arra kérik, hogy az ünnepi rendezvények megszervezősétől tekintsenek el, felkészültek arra, ha Olaszországból tömegével érkeznének haza magyarok.

Lakatos Tibor, a törzs operatív központjának a vezetője megerősítette, hogy már 12 fertőzöttről tudnak Magyarországon. Olaszország újabb rendkívüli intézkedéseket vezetett be, ennek folyományaként az operatív törzs elkezdte kidolgozni a volt schengeni határon bevezetendő intézkedéseket. Elkezdik ellenőrizni az Olaszország felől érkező utasokat. Azt látják, hogy az érintettek a biztonsági intézkedések ellenére megpróbálják elhagyni a fertőzött területeket, ezért azt kérik, hogy aki a fertőzés gócpontjának számító területről jön haza, az 14 napig maradjon otthon, ne menjen közösségbe, ha pedig tünete van, hívja fel a háziorvosát.

Az átutazók miatt az autópályapihenőkön gyakrabban takarítják a mosdókat, olyan fertőtlenítőket alkalmaznak, amelyek elpusztítják a vírusokat.

A kormány szerdán dönt az operatív törzs sportrendezvények megtartására vonatkozó javaslatáról, itt mérlegelik azt, hogy milyen létszámú közönség előtt, milyen közegben rendeznék ezeket az eseményeket - más a kockázata egy szabadtéri versenynek -, és milyen kockázatot jelent ez a nézőkre. Az intézményeket, óvodákat, iskolákat arra kérik, hogy a március 15-i ünnepi rendezvények megszervezősétől tekintsenek el, különösen akkor, ha azt zárt helyen tartanák.

A fertőzés veszélyének különösen kitett korosztályt, a 60 év fölöttieket arra kérik, ne menjenek tömegbe.

Lakatos Tibor megerősítette, hogy több mint nyolc milliárd forintot különítettek el a vírus elleni védekezésre, olyan tevékenységek támogatására, olyan eszközök beszerzésre, amelyeket az operatív törzs indokoltnak lát.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a három új beteg is iráni diák, akik az első felfedett eset kontaktjai, ugyanazon a rendezvényen voltak, mint az első beteg, szintén iráni diák. Mindhárman kontaktként már a Szent László Kórházban voltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.