Oktatás

Titoktartási kötelezettséget vezettek be az iskolaérettségi vizsgálatoknál

Nem adhatják ki a szülőknek a tájékoztatást a gyerekük iskolaérettségi vizsgálatáról.

2020.02.17 11:07Ma.hu

Titoktartási kötelezettség terheli a pedagógiai szakszolgálatok szakértői bizottságainak azokat a tagjait, akik az Oktatási Hivatal (OH) felkérésére végzik el az idén szeptemberig tanköteles korba lépő gyerekek iskolaérettségi vizsgálatát - írja a Népszava. Tájékoztatást csak az ügyben eljáró hatóságok és a törvényben meghatározott szerv részére adhatnak. Így még a szülők sem kaphatnak írásos tájékoztatást a gyerekük iskolaérettségi vizsgálatának eredményéről.

Mindez azért is lehet problémás, mert a döntés ellen bíróságon fellebbezhetnek a szülők, de így nem tudhatnak meg minden részletet, hogy pontosan mi ellen fellebbeznek.

A lapot az Oktatási Hivatal arról tájékoztatta, hogy 10 731 iskolahalasztási kérelem érkezett hozzájuk.

A szülők január 31-éig kérelmezhették, hogy az idén augusztus 31-éig hatodik évüket betöltő gyereküknek ne most ősszel kelljen elkezdeniük az iskolát. Az Oktatási Hivatal három döntést hozhat: elfogadja a szülő érvelését, elutasítja, vagy "függő hatályú határozatot" hoz. Utóbbi azt jelenti, hogy az illetékes pedagógiai szakszolgálatot kérik fel a gyerek vizsgálatára, majd az onnan beérkező vélemény alapján hozzák meg a végleges döntést.

OH: minden szülő megismerheti gyermeke iskolaérettségi vizsgálatának eredményét

Továbbra is zavartalanul zajlik a tankötelezettség alóli felmentési kérelmek elbírálása, és a sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben minden szülő megismerheti a saját gyermekéről készült szakértői véleményt - közölte az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-vel.

Közleményükben rámutattak: a pedagógiai szakszolgálatok működését, így a tankötelezettséggel kapcsolatos szakértői vizsgálatok lefolytatását és a bizottságok munkáját is jogszabály határozza meg. Az Oktatási Hivatalnak ezen túlmenően nincsen utasítási jogköre a szakszolgálatokra vonatkozóan, sem titoktartásra, sem más eljárásra. A szülők zavartalan tájékoztatása érdekében ugyanakkor az OH elnöke február 14-én levélben ismételten kérte a pedagógiai szakszolgálatok szakértői bizottságait, hogy vizsgálati eredményeiket közöljék az érintett szülőkkel.

Korábban az MSZP azt közölte: az oktatási jogok és az alapvető jogok biztosához fordulnak, mert úgy tudják, a szülőket nem tájékoztathatják gyermekük iskolaérettségi vizsgálatának részleteiről.

Az ellenzéki párt közleménye szerint az Oktatási Hivatal az általa felügyelt szakértői bizottságoknak titoktartási kötelezettséget írt elő, így a szülőket nem tájékoztathatják azokról a bizottsági döntést megalapozó tényekről, amelyek a gyermek beiskolázásával kapcsolatos kérelem elutasítását indokolták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.