Családvédelem

A gyermekkel való kapcsolattartásra vonatkozó határozatok végrehajtását a bíróságtól lehet kérni márciustól

A polgári nemperes eljárást megindíthatja a kapcsolattartásra jogosult és kötelezett egyaránt.

2020.02.10 14:57MTI

A gyermekkel való kapcsolattartásra vonatkozó határozatok végrehajtása március 1-jétől a gyámhatóság helyett a bíróságnál kezdeményezhető nemperes eljárásban - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a honlapján hétfőn.

A március 1-jétől bírósági hatáskörbe tartozó új, polgári nemperes eljárást megindíthatja a kapcsolattartásra jogosult és kötelezett egyaránt a határozatban foglaltak megszegésétől számított 30 napon belül.

A gyámhivatali eljárástól eltérően a bíróság azt vizsgálja, hogy a kérelmezett fél a határozatban foglaltakat felróható módon szegte-e meg. Amennyiben ez megállapítható, a bíróság elrendeli a végrehajtást, egyben önkéntes teljesítésre hívja fel a felet. Az önkéntes teljesítés elmaradása esetén a bíróság a törvényben meghatározott jogkövetkezményeket alkalmazhatja azzal szemben, aki mulasztott, azaz kérhet rendőrségi közreműködést, vagy indítványozhatja a szülői felügyelet megváltoztatását, illetve feljelentést tehet kiskorú veszélyeztetése miatt.

Az OBH tájékoztatása EZEN a linken olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Pattanjunk fel! - Csurgó és Abasár

Csurgó egy 5300 lelket számláló kisváros Belső-Somogy, Zalai-dombság, és a Dráva vidék - találkozásánál, történelme egészen az államalapításig nyúlik vissza.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.