Állati

Igen meglepő kapása volt egy balatoni pecásnak

Rendkívüli zsákmány akadt a horgára.

2020.01.10 18:40ma.hu

Gyönyörű mintázatú menyhalat fogott egy horgász csütörtök hajnalban a badacsonyi mólón. A fogás nem a mérete miatt kiemelt jelentőségű, hanem mert azt bizonyítja: sikeresek a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. erőfeszítései a hatvanas években kihalt őshonos halfaj újrahonosítására.

Két ajkai horgász elsősorban süllőzni érkezett Badacsonyba, de a hártyásodó jég miatt várniuk kellett. A megforduló szél 23:00 óra körül tisztította ki a terepet, a kitartó horgászok ekkor tudták bevetni készségeiket, amelyeken fagyasztott fűzött csalihalat kínáltak fel. Az éjszaka során érkezett is két süllő, majd hajnalban egy gyönyörű mintájú menyhal bukkant a felszínre. Szerencsére, a horog a szájszélbe akadt, így gyors fotózás és mérés után a zsákmány egészségesen úszhatott vissza élőhelyére – olvasható a beszámoló a halgazdálkodási cég honlapján. A jelek szerint ez a faj jól érezi magát a Balatonban, legalábbis erre lehet következtetni a 44 cm-es és 0,91 kg-os testméretből.

A menyhal a Balatonban őshonos, de állományát az 1965-ös nagy halpusztulás végletesen meggyengítette, majd – a kutatók véleménye szerint – az angolna tömeges telepítése okozta eltűnését, mivel életterük közel megegyező. Herman Ottó a XIX. század végén említi balatoni előfordulását „tarka meny” néven. Az idősebb horgászok visszaemlékezéseiből tudni, hogy még az 1960-as évek elején is jól lehetett fogni a balatoni mólók kövezései mentén. Húsa ízletes, szálkamentes, az egyik legfinomabb édesvízi hal.

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. 2015. júniusban indította el a menyhal újrahonosító programját, akkor Tihanyban került az első kosárnyi kétnyaras példány a tóba. Amíg az állomány nem erősödik meg, a Balatoni Horgászrend tiltja a menyhal elvitelét - tudósította az Inforádió.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.