Csütörtöktől jön a "meleg"

Csúsznak az utak! Ónos eső veszély!

Hétfőn erősen felhős, vagy borult lesz az ég, többfelé tartósan megmaradó sűrű ködfoltokra számíthatunk. Reggel -10 fok körül alakulhat a hőmérséklet.

2009.01.12 08:42koponyeg.hu

Hószállingózás, esetleg ónos szitálás bárhol kialakulhat. Reggel -10 fok körül alakulhat a hőmérséklet, de északkeleten ennél hidegebb is lehet, a nappali órákban mindössze -3 és -8 fok közé "melegszik" a levegő. 

Fronthatás nem várható továbbra sem, a közlekedőket a sűrű ködfoltok és az esetleges lefagyások intik nagyobb figyelemre. 

Kedden
nem várható jelentős időjárás-változás, azaz marad az alapvetően borult, párás, néhol tartósan ködös időjárás. Hószállingózás továbbra is előfordulhat, de komoly csapadék egyelőre nem alakul ki. Gyenge marad a délkeleti szél. 

Szerdán aztán délnyugat felől nedves és enyhe levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, így egyre többfelé várható csapadék: nagy eséllyel az ország déli kétharmadán ónos eső alakul ki, sokfelé lehet jegesedés! Az északi területeken várhatóan havazás fordul elő, e tájakon néhány cm-es hó hullhat. 

Csütörtökön eleinte borult időre van kilátás, majd északnyugat felől felszakadozik a felhőzet. Északkeleten havazás, délen vegyes halmazállapotú csapadék hullhat.
 
Megenyhül az idő, többfelé +2, +4 fokos maximumok is lehetnek. A hétvégére ismét anticiklon határozhatja meg időjárásunkat, újra egyre párásabbá válhat a levegő, tartós ködfoltokra is esély van. 

Szmogriadó - és a kilátások: 

A levegő szennyezettsége az elmúlt napokban az ország egész területén jelentősen megemelkedett. A szálló por napi átlagkoncentrációja sokfelé meghaladja az egészségügyi határértéket, sőt már elérte a tájékoztatási (75 mikrogramm/köbméter), és a riasztási (100 mikrogramm/köbméter) fokozatot. Ennek megfelelően hazánk több nagyvárosában szmogriadót kellett elrendelni. Európa északnyugati részén időjárási ciklonok okoznak szeles, változékony időt, míg a kontinens belsejében egy stabil, Portugáliától egészen a kelet-ukrajnai tájakig elterülő magas nyomású rendszer épült ki. 

Ez határozza meg a Kárpát-medence időjárását is. Ebben az anticiklonális helyzetben a magasban enyhe levegő áramlik hazánk területe fölé, melynek hatására a már kialakult hidegpárna-jelenség tovább erősödik, azaz a medencében megüllepedett erősen szennyezett, piszkos, párás levegő továbbra sem hagyja el a térséget. Komolyabb javulás csak szerdától-csütörtöktől várható, ekkor megerősödhet a légmozgás, ami átkeverheti az itt lévő szmogos levegőt...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.