Gyász

Szombaton temetik Gyenes Judithot, Maléter Pál özvegyét

Folyamatosan ápolta mártír férje és a forradalom emlékét.

2019.12.09 21:30MTI

Szombaton temetik a december 1-jén elhunyt Gyenes Judithot, az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik mártírja, Maléter Pál özvegyét.

A család az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatásában azt írta, hogy Gyenes Judithot december 14-én, 11 óra 45 perckor búcsúztatják az Új köztemetőben katolikus szertartás szerint, kísérik nyughelyére, a 301-es parcellába.

Gyenes Judith 1954-ben kötött házasságot Maléter Pállal.

Maléter Pált 1956. október 31-én a honvédelmi miniszter első helyettesévé nevezték ki, majd november 3-án honvédelmi miniszter lett. Aznap a szovjetek tárgyalási ajánlattal tőrbecsalták, letartóztatták. Szervezkedés kezdeményezése és vezetése, zendülés, valamint hazaárulás vádjával a magyar hatóságok halálra ítélték és a fellebbezés lehetősége nélkül 1958. június 16-án kivégezték.

1989. június 16-án méltó körülmények között újratemették, majd július 6-án rehabilitálták.

Gyenes Judith folyamatosan ápolta mártír férje és a forradalom emlékét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.