Közlekedés

Csütörtöktől tilos a Kossuth téren rollerezni - videó

December 5-től tilos rollerezni, illetve elektromos rollerrel behajtani a parlament elé.

2019.12.04 10:18ma.hu

A kormány a kulturális örökség védelméről szóló törvényt novemberben módosította. Ennek értelmében motoros kerekesszékkel továbbra is lehet közlekedni a téren, a kerékpárosok pedig a kijelölt útvonalon haladhatnak.

A Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság az Euronews kérdésére a következőkkel indokolta a szigorítás:

"A Kossuth tér közterület, Magyarország egyetlen kiemelt nemzeti emlékhelye.

A tér jellegéből adódóan évente több százezer turista keresi fel a világ minden tájáról, elsősorban az Országház látványa miatt. Kiemelt szempont az ő védelmük, a fényképezkedő, sétáló járókelők testi épségének védelme, amit az Országgyűlés Hivatala a gépjárművek térről való kitiltásával, a kerékpárok forgalmának szabályozásával és az utóbbi években elterjedt bérelhető, rendkívül balesetveszélyes elektromos járművek használatának korlátozásával kíván elérni. A világ több, a turisták által tömegesen látogatott helyszínén, városrészekben, tereken, sétáló utcákban mások is kénytelenek voltak hasonló intézkedéseket bevezetni.

A Kossuth téren természetesen továbbra is engedélyezett a kerékpárok használata a kijelölt útvonalon, a mozgássérült közlekedési segédeszközök és a gyermekek közlekedéshez szükséges eszközök (babakocsi, futóbringa, nyuszimotor) használata."

A Kossuth térre a jövőben csak gyerekek hajthatnak be rollerrel. A budapesti belváros többi utcáján persze továbbra is lehet használni a rollereket és az elektromos rollereket. Habár ez utóbbi sok vitát vált ki, főleg azért, mert balesetveszélyes közlekedési eszköznek tartják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.