Önkormányzat

Karácsony Gergely Budapesti Idősügyi Tanács felállítását javasolja

'Az elmúlt időszak politikájának vesztese a magyar nyugdíjas társadalom volt.'

2019.11.26 12:24MTI

A főváros vezetése szeretné létrehozni a Budapesti Idősügyi Tanács intézményét, ez a különböző szervezetek rendszeres fórumaként segítené a fővárosiak nagy többsége által támogatott program végrehajtását - mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Budapesti Nyugdíjas Parlament keddi ülését megnyitó beszédében.

"Folyik a munka, amellyel megpróbáljuk összehangolni a budapesti kerületi szociális rendszereket annak érdekében, hogy minden fűtési szezonban a rászoruló idős emberek legalább 20 ezer forint támogatást kapjanak" - jelentette ki a főpolgármester.

Karácsony Gergely a fővárosban élő idősek önszervező szervezetei, tagozatai, klubjai, körei és csoportjai előtt arról beszélt, hogy az elmúlt időszak politikájának vesztese a magyar nyugdíjas társadalom volt. Azt mondta, miközben Magyarországon a munkavállalók végre kikövetelték maguknak a magasabb béreket, a nyugdíjak emelkedése ezt messze nem követi.

Hozzátette: amikor a gazdaság állapota miatt lehetőség nyílt arra, hogy javítsanak az emberek élethelyzetén, akkor a közös nyereségből a nyugdíjasoknak is részesedniük kellett volna.

"Mi nem ígérünk könyöradományokat, a Fővárosi Önkormányzat nem tudja átvenni a kormány szerepét, de végrehajtja azt a programot, amelyet a budapestiek csendes többsége támogatott. Ennek a programnak két nagyon fontos pillére van, amely az idős társadalmat különösen érinti: az egyik a szociális ellátórendszer, főleg a lakhatással összefüggő kiadások támogatása, a másik pedig az egészségügy" - közölte.

A főpolgármester megjegyezte, Németországban az egy főre jutó CT-berendezések száma 35-ször annyi, mint Magyarországon, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a fejlett országok közül Magyarországon halnak meg a legtöbben rákos megbetegedésben.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: a kerületek által működtetett járóbeteg-ellátásnak hozzá kell jutnia az országos költségvetési szinthez mérve kerekítési összegnek számító forrásokhoz, amelyekkel meg tudják hosszabbítani a budapestiek életét.

"Bizonyára nagyon fontos, hogy Magyarországon legyen atlétikai világbajnokság, de az emberi életnél nincs fontosabb ügy" - mondta.

Elhangzott az is, hogy a főváros elkezdi a budapesti idősotthonok fejlesztését, kapacitásuk bővítését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.