NMHH

100 ezres bírságot kapott az RTL Klub, 200 ezreset az M5 szolgáltatója

A médiatanács 100 ezer forintnyi bírságot szabott ki az RTL Klub, és 200 ezer forintnyit az M5 szolgáltatójára.

2019.11.15 17:29MTI

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleménye szerint az RTL Klub azért kapta a bírságot, mert a Reggeli egy augusztusi adásában egy, a műsort támogató cipőmárkáról olyan többletinformációkat adtak, amelyek a termék megvásárlására ösztönözhették a nézőket. Állandóan jelen voltak például a cipők, illetve a kamera ráközelített a márkajelre, mindez pedig ellentétes a jogszabályokkal.

Az M5 esetében a bírság azért indokolt, mert a Rejtélyes XX. század című műsor szeptemberben sugárzott adását négy alkalommal nem jó időben és nem megfelelő korhatár-besorolással adta le. A Sztálin által Bulgáriában végrehajtott tisztogató tevékenységeket taglaló műsor, témájából kifolyólag, kizárólag 16-os karikával, este 21 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna műsorra, míg a csatorna "korhatár nélkül megtekinthető" besorolással, a reggeli órákban és napközben sugározta azt.

Közölték azt is, a médiatanács felkérte az NMHH hivatalát, hogy dolgozza ki a Székesfehérvár 99,2 MHz frekvenciatervét a kapcsolódó rádiós pályázati eljárás előkészítéseként.

E döntés előzménye, hogy a médiatanács - törvényi kizáró okok miatt - nem újította meg az ezen a frekvencián jelenleg működő Vörösmarty Rádió jogosultságát a Civil Rádió ügyéhez hasonlóan, és mivel a Vörösmarty Rádió a döntést nem támadta jogorvoslati kérelemmel, a médiatanács döntése jogi értelemben véglegessé vált.

A szolgáltatók kérelmére a médiatanács engedélyezte, hogy a Szombathely 88,4 MHz frekvencián működő Mária Rádió Savaria hálózatba kapcsolódjon a Budapest 88,8 MHz, a Göd 97,3 MHz és a Törökbálint 97,6 MHz frekvenciákon hallható Mária Rádióval - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.