Közlekedés

Bezárták a Kelenföldi pályaudvar épületét

Kiköltözött a XIX. századi épületből a MÁV-Start.

2019.10.04 15:55ma.hu

Kiköltözött a Kelenföldi pályaudvar XIX. századi épületéből a MÁV-Start, a pénztárakat és jegyautomatákat a korszerű, a 4-es metróval közös aluljáróba telepítették. A műemléki védettséget élvező indóház sorsáról még nincs döntés.

Mint Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, a fővárosi nagy pályaudvarokon megkezdték a legfontosabb, az utasok számára közvetlenül érzékelhető részek átalakítását. Először Kelenföldön, majd a Keletiben költöztetik az aluljárószintre a pályaudvari funkciókat. Hasonló a cél a Nyugatiban is, de ott a legsürgősebb a tető javítása. Korábban írtuk, hogy az uniós közbeszerzési értesítőben már közzétették az ehhez szükséges pályázatot.

Homolya Róbert jelezte, hogy Kelenföldön a történelmi indóházi épületet akár más célra is lehet majd használni, ehhez azonban tulajdonosi döntést kell hozni. Az 1861-ben létesült felvételi épületben legutóbb 1984-ben végeztek felújítási munkálatokat, rekonstrukció­ja nemcsak szükséges, de az Etele tér városközponti fejlesztései­nek tükrében kívánatos is. Hiszen a kissé romos indóházzal szemben, az Etele tér másik oldalán már ott magasodik a főváros legnagyobb plázájának csaknem szerkezetkész tömbje. A csupa üveg létesítmény meghatározza majd a tér hangulatát, és bizonyára megváltozik később a környezete is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.